itt az ősz

2019.09.16. 11:27

Tilos zöldhulladékot égetni Szolnokon

Itt van az ősz, a hulló falevelek szezonja. De vajon milyen lehetőségei vannak a kertes házakban élőknek, hogy megszabaduljanak az összegyűjtött zöldhulladéktól?

Molnár-Révész Erika

Forrás: Illusztrációfotó/Shutterstock

– Régebben elégettük a zöldhulladékot, de már nem lehet, ezért összekötözzük madzaggal, és havonta egyszer elviszik a szemetes mellől – válaszolta ezzel kapcsolatos kérdésünkre a kertes házban élő Nagy Gréta. Hozzátette, a nagyobb ágakat az egyik ismerősük szokta elvinni, fűtőanyagnak.

– Mi saját komposztládát készítettünk – mesélte a Szolnokon élő Ágnes. – Ebbe tesszük a lenyírt füvet és a faleveleket.

Komposztládát az NHSZ Szolnok Közszolgáltató Nonprofit Zrt.-nél is lehet igényelni, mégpedig ingyenesen. Tavaly összesen több mint nyolcszáz ilyen ládát kértek Szolnokon.

– Társaságunk minden évben április és november között szállítja el a zöldhulladékot, melynek ütemezése a honlapunkon is megtalálható – tájékoztatta hírportálunkat Kiss Zsófia, az NHSZ Szolnok marketingasszisztense.

– A kertgondozásból származó zöldhulladékot a zöld fedelű, százhúsz literes edényekben lehet gyűjteni. A zöldhulladékot emellett a társaságunk által forgalmazott, biológiailag lebomló műanyag zsákokban is elszállítjuk, a maximum 50x50x100 centiméteres kévékbe kötött ágakat is, ha a megfelelő gyűjtőnapon helyezik ki azokat. Kérjük, a zöldhulladékokról, melyek a zöld fedelű edényekbe vagy a zsákokba kerülnek, távolítsák el a drótokat, kötözőelemeket, csomagolóanyagokat – hangsúlyozta.

A begyűjtött zöldhulladék a Kétpói Regionális Hulladékkezelő Központ komposztálójába kerül. Tavaly több mint kétmillió kilogramm zöldhulladékot szállított el a társaság.

Dávid Evelin, a megyei katasztrófavédelem szóvivőhe­lyettese korábban azt közölte hírportálunkkal, hogy kerti zöldhulladékot is csak ott szabad égetni, ahol ezt az önkormányzat rendeletben engedélyezi. Ilyen esetben is csak a rendeletben meghatározott időben.

Tűzvédelmi bírság is kiszabható

– A hatályos központi jogszabályok alapján minden típusú hulladék nyílt téri égetése – beleértve a kertgondozásból származó hulladékot is – tilos. Attól megválni csak a hulladékkezelési közszolgáltatónak történő átadással, vagy zöldhulladék esetén ingatlanon belüli komposztálással lehetséges. Aki ennek ellenére hulladékot éget, azzal szemben a Szolnoki Járási Hivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztálya járhat el a levegőtisztaság-védelmi szabályok megsértése miatt – válaszolta kérdésünkre a polgármesteri hivatal illetékes osztálya.

Hozzátették, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság jogköre a tűzgyújtási tilalom elrendelése tűzvédelmi okokból, amikor mindennemű szabadtéri tűzgyújtás tilos. Ennek megsértésekor szintén a katasztrófavédelem hatásköre a tűzvédelmi bírság kiszabása.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában