JÁSZKUNSÁG

2019.10.27. 07:00

Megérzi a szervezet a hirtelen lehűlést

Bár a héten még kitart a szinte nyári meleg, jövő hét első felére jelentős lehűlést jósol a meteorológia.

Molnár-Révész Erika

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

A hirtelen hőmérséklet-változást az egészséges szervezet is megérezheti, de a drasztikus lehűlés igazán a krónikus megbetegedésekben szenvedőkre, például a szív- és érrendszeri problémákkal küzdőkre és a cukorbetegekre hat.

– Az emberi test úgy működik, hogy hőmérsékletét egy általános hőmérsékleti zónába kell tartania – magyarázza az ilyenkor fellépő tünetek okát dr. Buczkó István háziorvos. – Amikor hideg van, és a szervezetnek az a célja, hogy fenntartsa az állandó hőmérsékletét, megpróbálja lezárni azokat a területeket, ahol a test a hőt feleslegesen leadná. A bőr az a szerv, ami ezt tudja szabályozni, ebből adódóan összehúzza az ereket, ez pedig vérnyomás-növekedést okoz.

– Nyilvánvalóan annak, akinek szív- és érrendszeri megbetegedése van, vagy éppen diabéteszes, minden ilyen változás jobban megterheli a szervezetét. Ezt úgy is el lehet képzelni, mint egy szobát, melyet fel kellene fűteni, miközben a kazán nem jól szelel. Rosszak az ablakok, szökik ki a hő. A szervezet ugyanezt teszi: szökik ki a hő, a szervezet megpróbálja bent tartani, ezért próbálja bezárni az „ablakokat”, vagyis érösszehúzódás jön létre, ami vérnyomás-emelkedéssel jár.

Ezek a tünetek szerinte a krónikus betegeknél a keringési zavar miatt kialakuló szédülés, akár a nehézlégzés, a cukorbetegeknél pedig jellemzően a fáradékonyság, a terhelhetőség csökkenése.

– Mivel kell az energia ahhoz, hogy a szervezet a megfelelő hőmérsékletet tartsa a hidegben, a szervezetnek ezt meg is kell termelnie. Próbáljunk meg ezért a táplálkozásra odafigyelni, bevinni a megfelelő kalóriamennyiséget. Ez a diabéteszesek esetében is nagyon fontos. Aki vérnyomáscsökkentőt szed, keresse fel a háziorvosát, konzultáljon vele, hogy kell-e a hatóanyagon módosítani.

– Egy gyógyszeresen beállított vérnyomásnál a szokásos mennyiség nem biztos, hogy elég, ezért ilyenkor általában növelünk a vérnyomáscsökkentő dózisán. De a cukorbetegeknek is érdemes felkeresniük kezelőorvosukat, hogy hogyan módosítsanak a diétájukon – tanácsolta a szakember.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában