Jászkunság

2019.10.20. 19:00

Pénzbüntetést is kaphatnak azok, akik megszegik az avarégetés szabályait

Az ősszel elszáradt levelek összegyűjtése kétségtelenül sok feladattal jár. Akadnak, akik a ­kerti komposztba teszik, mások zsákokba rendezve a szemétszállítókra bízzák.

Szabó Lilla Laura

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Persze olyan porta is van, ahol égetéssel kívánnak megszabadulni a nem kívánt halmoktól – utóbbi megoldásra nagyon szigorú szabályok vonatkoznak, megszegni pedig nem tanácsos ezeket.

– A kertben keletkező növényi hulladékok elégetését helyi rendeletek szabályozzák. Tehát településenként eltérő szabályok vonatkozhatnak erre a tevékenységre – részletezte Sörös Tibor, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Tűzoltók Szövetségének elnöke. Hozzátette, hogy a pontos információk érdekében a tevékenység előtt mindenképpen szükséges ellátogatni a helyi önkormányzathoz vagy tűzoltóállomásra. Már csak azért is, mert a szabálytalanságért, a mértékétől függően, pénzbírság jár.

A kerti munkákat egy másik szempont miatt szintén célszerű körültekintően végezni. A portákon ilyenkor gyakori vendég lehet a sün. A felnőtt egyedeket nem érdemes háborgatni, jól tudják, miért vernek tanyát a kertben. Téli álomra készülnek, lombhulláskor már keresik az alkalmas vackot. Ha nem muszáj, ne avatkozzunk bele a természet ritmusába. Ezt tanácsolja dr. Kertész Ottó is, aki a Magyar Állatorvosi Kamara Jász-Nagykun-Szolnok megyei elnöke.

– A kifejlett példányokat nem kell félteni. Azonban a kölykök segítségre szorulhatnak. Előfordul, hogy idegesen, kétségbeesve rohangálnak körbe-körbe, őket érdemes biztonságba helyezni, és szakember segítségét kérni a továbbiakban – javasolta.

Sajnos, az sem ritka eset, hogy a forgalmas utakon átkelve éri baleset az anyaállatot. Az elárvult utódok pedig továbbra is ott maradnak a közelben. Az őszi időszakban megszaporodik az így mentett példányok száma. Az állatorvos hangsúlyozta, mivel vadállatokról van szó, az legyen az elsődleges cél, hogy megerősödve visszakerülhessenek a szabadba. Ezek az állatok nem valók házi kedvencnek. Aki mégis segíteni szeretne nekik az áttelelésben, sünházak készítésével, vagy az avar szétterítésével teheti meg. A faj egyébként hazánkban védett, eszmei értéke 25 ezer forint körül mozog.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában