Szolnok

2019.10.30. 11:30

Színes a választék a temetői virágokból és koszorúkból

Közeleg a halottak napja, amikor is virágdíszbe öltöznek a temetők. Az elárusítóhelyeken bőséges a választék virágokból és koszorúkból.

Munkatársainktól

A Bohácsi család standjánál is sokféle koszorú közül lehet választani

Forrás: Mészáros János

Kicsiny és hatalmas fejű krizantémokat már kedvünkre vásárolhatunk szálanként százötven forinttól a többezres csokrokig. Koszorúból is akad sokféle, a pár száz forintos tenyérnyitől a többezres áron kínált látványos kompozíciókig.

A szolnoki vásárcsarnoknál a Bohácsi család is bőséges koszorúkínálattal várja az emlékezőket. Mint mondják, eléggé változó a forgalmuk, ugyanakkor idén nem tapasztalnak olyat, hogy a nyomottabb áron kínált koszorúkat jobban vinnék. Koszorúból náluk a legolcsóbb ötszáz forintba kerül, a legdrágább háromezer-ötszáz, míg tálat négy-öt ezer forintért árulnak.

A Bohácsi család standjánál is sokféle koszorú közül lehet választani
Fotó: Mészáros János

Színes a választék a Boros Zoltán kertészetéből származó virágok standjánál is. A fehér mellett lilás, sárga és rozsdabarna krizantémok is kínálják magukat cserépben és csokorban egyaránt.

– Még nagyon visszafogott a forgalom. A hétvégén kétezer-ötszáz forintért adtuk a cserepeseket, de engedni kellett az árából ötszáz forintot, hogy elkeljenek. De így legalább viszik. Jön a rossz idő, ki tudja, mi lesz, nem örülnénk, ha rajtunk maradnának – mesélték az árusok, azt is elmondva, hogy ma már korántsem csak a fehér krizantémot keresik, nagyon népszerűek a sárga és a lilás-rózsaszín példányok is.

A Szandaszőlősön nevelt virágokat egy hete árulja Julika. Negyven éve foglalkozik vele, korábban a férjével termesztette a temetői virágokat, most pedig már a fia foglalatoskodik velük.

– Van még idő, legtöbben csak az utolsó napokban szokták megvenni a virágot, de ilyen rossz kezdetre nem is igen emlékszem – árulta el Julika. – Hiába van mindenféle szép virág, nem nagyon akarják vinni.

Azért csak került néhány vevő ottjártunkkor is.

Kiss Péterné egyelőre csak pár szálat vett két helyről, csütörtökön szeretne majd koszorúkat vásárolni. – Kedd délután tervezem, hogy kimegyünk a szolnoki temetőbe, kicsit rendbe tesszük a sírokat, eltakarítjuk a hulló leveleket, és ha már arra járunk, teszünk is ki friss virágot. Remélem, nem lesz túl rossz idő a héten, még másik két településre is át kellene mennem, a gyerekeimmel közösen pedig pénteken fogunk kilátogatni elhunyt szeretteinkhez. Remélem, az utolsó napokban nem emelik meg az egyébként is drága koszorúk árát! – bizakodott a nyugdíjas asszony.

Sándor Abonyból hozta át fehér krizantémjait eladni, már egy évtizede itt árul a piacon. Múlt hét csütörtökön kínálta először virágait, és ő is úgy véli, még nem lendült be az üzlet, az utolsó napokban van neki is a legnagyobb forgalma.

– Már nem jellemző az, mint a korábbi években, hogy sokan egy-két héttel korábban is visznek ki virágot a temetőbe – számolt be tapasztalatairól. – Idén a virágokkal sem volt egyszerű foglalkozni, a meleg nyári idő nem jó nekik. Öntözni mindig kell, de ha szárazság van, az összes rovar odagyűlik, nagyon nehéz védekezni ellenük.

Sokan a műanyag koszorúkat részesítik előnyben, mivel jobban ellenállnak az időjárás viszontagságainak. Donkó Csabánál sokféle koszorút találni, ötszáztól hatezer forintig, valamint tálakat is ezerkétszáz-háromezer forint közötti áron.

– Veszik is már mindegyik fajtát, ezt nem hagyják az utolsó napokra, mint az élő virágot – nyilatkozta Csaba, aki maga készíti e temetői dekorációkat a virágformáktól a műfenyőtűkig. Koszorúi közt akadnak kerek és csepp alakúak, a tálai pedig súlyozottak, így nem tudja felborítani őket a szél. – Árat nem szoktam emelni, de minden évben hozok újabb koszorúkat, tálakat, ezeknek megvan a maga ára. A kínálat harminc százaléka újdonság.

– Épp ilyen kell nekem – toppant a súlyozott tálakhoz egy vásárló, Egyes Katalin. – Urnasírra veszem, oda pont megfelelő. De természetesen még virágot is fogok vinni.

Veronikától most is vették a szálas krizantémokat. Mint mondta, a fehérek és a különlegesek a legkelendőbbek.

– Főleg idősebbek vásárolnak most, akik félnek, hogy a következő napokban esni fog az eső – vélekedett.

– Én a fagytól félek – vallotta meg Tóviziné Anikó, aki kisebb tobozos koszorúkat keresett. – Ezért csak pénteken veszem meg a vágott virágot, nem örülnék, ha a nyárias meleg után hirtelen lehűlne és tönkremenne a síron a virág az ünnepre. Majd a temetőnél megveszem, már most is elég szép ott is a választék. Van idén virágból is, koszorúból is rengeteg.

A szabályok betartásával könnyedén megelőzhetőek a veszélyes helyzetek

A sírhelyeknél gyújtott mécseseknek szintén nagy hagyománya van. Ám igen fontos, hogy körültekintően válasszuk meg ezek helyét. Az ünnepi időszakban gyakran riasztják a tűzoltókat kegyeleti mécsesek, gyertyák okozta tüzekhez. Megyénkben tavaly két ilyen esetben kellett beavatkozniuk a szakembereknek.

– Az ősz igen meleg és száraz, az avar pillanatok alatt meggyulladhat – mondta Németh Ádám tűzoltó főtörzsőrmester, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője. A szakember kiemelt néhány fontos szabályt, melyek betartásával megelőzhetőek a veszélyes helyzetek.

– Tisztítsuk meg a sírhelyet és közvetlen környezetét a száraz levelektől, elszáradt virágoktól. A szabadban csak tartóban lévő mécsest gyújtsunk meg – kezdte. – Olyan helyre tegyük, ahol nem tud felborulni és nincs a közelében éghető anyag. A sírhelytől való távozás előtt oltsuk el az égő mécsest.

Az elmúlt években egyébként egyre népszerűbbé kezdtek válni a LED-es megoldással működő változatok. Ezek tűzbiztonsági szempontból minimális kockázattal bírnak, emellett hosszú ideig képesek világítani.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában