Jászkunság

2019.11.15. 11:30

Körültekintés szükséges a madáretetéshez is

Már javában tart az ősz, a vonuló madarak is úton vannak, az itt maradók pedig várják a leghidegebb évszak kezdetét.

Szabó Lilla Laura

A télen kihelyezett odúkba tavasszal gyakorta visszajárnak költeni a madarak

Fotó: Komka Péter

Sok állatbarát igyekszik megkönnyíteni a dolgukat, ami az élelemszerzést és a menedékhelyet illeti. Jó néhány épületben és kertben gondoskodnak róluk madáretetők, mesterségesen épített odúk segítségével.

– Ez a legjobb időszak a rejtekhelyek kihelyezésére. Érdemes jó minőségű, tömör fából készített hajlékokat alkalmazni. Semmivel ne béleljük ki, a madarak erről maguk gondoskodnak – részletezte Monoki Ákos, a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság Természetvédelmi Őrszolgálatának természetvédelmi tájegységvezetője. A szakember hozzátette, hogy az apró szárnyasok gyakran annyira megkedvelik a téli búvóhelyüket, hogy tavasszal tojásaikat is itt rakják le. Persze ehhez biztonságos helyen kell lenniük.

A télen kihelyezett odúkba tavasszal gyakorta visszajárnak költeni a madarak
Fotó: Komka Péter / MTI

Igyekezzünk tehát olyan magasságot választani, hogy a ragadozók, mint például a macskák, vagy nyestek ne tudják megközelíteni. Arról szintén beszélt, hogy a már bevált odúkból lehetőség szerint távolítsuk el a korábbi költési időszak fészekanyagait. Ezekben ugyanis könnyedén áttelelnek a paraziták, amelyek aztán a következő tavasszal komoly problémát jelentenek a frissen kikelt fiókáknak. Leginkább a kullancsok és tetvek tanyáznak szívesen a kiszolgált fészkekben. Ugyan az odúkat már érdemes kihelyezni, az élelemmel még várni kell.

– Az az igazság, hogy a madarak télen is képesek táplálékot találni, de akik segíteni szeretnének, azok csak az első, tartós fagyok után tegyék. Lehetőleg magvakat kínáljanak, ételmaradékokat és kenyeret tilos nekik adni – magyarázta. Az utóbbiak idővel megromlanak, amelyik állat elfogyasztja, annál gyulladásos emésztőrendszeri problémák jelentkezhetnek. Az etetőket egyébként szintén érdemes időnként megtisztítani a madárpiszoktól.

Monoki Ákos azt is kiemelte, hogy lehetőleg ne csak egyszeri fellángolásból tegyünk ki élelmet. A szárnyasok gyorsan hozzászoknak az állandó élelemforráshoz, így folyamatosan ott kutatnak utána, ahol találták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában