Galériával

2019.11.26. 14:00

Mindenki jóllakott a tiszafüredi böllérfaluban

Fűszeres ételek finom illata és népzene csalogatta az embereket a Thermál Kempingbe szombaton. Kellemes őszi időben rendezték meg a harmadik Tisza-tavi Disznótoros és Pálinkamustrát szombaton.

Ujvári László

Fotó: Ujvári László

A disznótoros rendezvények hagyományának megfelelően már a hajnali órákban életre kelt a böllérfalu, a csapatok korán munkához láttak. Baráti társaságok, települési önkormányzatok, kisebb-nagyobb vállalkozások és hivatalok munkatársai ragadtak fakanalat, vagy álltak a hurkatöltő mellé. Elsősorban helyből és a környező településekről, de az ország más pontjáról is érkeztek.

Szépen gyűltek a kóstolójegyek Abádszalók csapatának kis kosarában, a déli órákban sokan keresték fel a kisváros portáját. Kíváncsiak voltak, mivel készült a böllér hagyományokban jártas kisváros.

– Toroskáposztával, libazsíros kenyérrel, forralt borral és teával. Elhoztuk Abádszalók jellegzetes ízeit – mondta hírportálunk érdeklődésére Kupai Kinga, az abádszalóki Tisza-tó Strand Nonprofit Kft. ügyvezetője.

Színpadi műsorok, élő zene és gyermekprogramok várták a kilátogatókat. A rendezvény hangulata, valamint a füsttel tova szálló illatok könnyedén törtek utat maguknak a kertvárosba és a szomszédos lakótelepre. Nem is kellett sokat várni a látogatók első nagyobb hullámára, kisebb sorban állás alakult ki a szépen berendezett porták előtt. Két csapattal volt jelen a házigazda, egymás mellett szorgoskodtak a Tiszafüredi Haspártiak és a Legjobb Kondások Tiszafüredről. Az ilyenkor megszokott finomságok mellett rétessel és sütőtökkel kínálták az érdeklődőket.

– Egész héten készültünk a mai napra, hajnalban is elsőként érkeztünk. Rögtön munkához láttunk, hagymásvért sütöttünk, húslevest készítettünk, miközben folyamatosan dolgoztuk fel a sertést – magyarázta Schmotzer Zsuzsanna, a tiszafürediek oszlopos tagja. Munkájukat nagy érdeklődés övezte, kora délutánra már az általuk készített összes húsleves, hurka-kolbász elfogyott. A helyben sütött, friss süteményeknek is gyorsan „lába kelt”.

A kirakodóvásárban helyi termékek és ismerős arcok köszöntek vissza. Új szintre lépett a sulyom feldolgozása, fogadott a hírrel Szabó István, az Egy Csepp Tisza-tó névre keresztelt sulyomcsoki ötletgazda-készítője. Kiderült, hogy a sulyom héja kiválóan szolgál, mint füstölő anyag.

– A véletlen folytán tapasztaltam meg, rögtön felismertem a benne rejlő lehetőséget. Érdekelt, hogy milyen füstöléssel tartósított vagy ízesített termékeket lehet ez alapján készíteni – vázolta. Kézen fekvő volt füstölt sajt készítése, de nem kis meglepetésre a fürjtojás is képbe került. Mint megtudtuk, a füstölt fürjtojás igazi kuriózumnak, ritkaságnak számít a termelői piacon.

– Ezzel a technológiával egy olyan távlat nyílt meg előttünk, melyet kihasználva új termékekkel bővülhet a Tisza-tó térségének kínálata – tekintett a jövőbe, miközben a kis üvegben kínált új termékeit mutatta.

A főzőversenyen végül az egyik tiszafüredi társaságot és a járási hivatal csapatát megelőzve, Kenderes végzett az élen. Ötvennél is több gyümölcspárlatot neveztek a meghirdetett pálinkamustrára. A zsűri egyik tagjának megfogalmazása szerint, zavarba ejtően jó minőségű tételek érkeztek. Két tiszafüredi versenytársát megelőzve, a bírák Szegedi József egyeki almapálinkáját találták a legfinomabbnak.

A témával kapcsolatban véleményt is írtunk, melyet ide kattintva olvashatnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában