Jászberény

2019.11.19. 07:00

Rövidesen megalakulhat a képviselő-testület

A Jászság valamennyi településén új képviselő-testületek alakultak az október 13-ai önkormányzati választást követő hetekben.

Illés Anita

Fotó: Gémesi Balázs

Jászberényben azonban november 10-én megismételt polgármester-választást tartottak, melynek eredménye a közelmúltban vált jogerőssé. Az átadás-átvétel folyamata után várhatóan november végén vagy december elején alakulhat meg az új grémium.

Mint arról korábban beszámoltunk, az októberi választáson a szavazásra jogosultak 43,81 százaléka ment el voksolni. Nagyon szoros küzdelemben Budai Lóránt, a Közösen Jászberényért Egyesület polgármesterjelöltje a szavazatok 42,63 százalékát szerezte meg, ezzel megnyerte a választást. Mintegy tizennégy szavazat különbséggel dr. Szabó Tamás (Fidesz-KDNP) második lett a szavazatok 42,48 százalékával.

Dr. Magyar Levente függetlenként a voksok 10,15 százalékát kapta, míg Dobrosi Péterre (Mi Hazánk Mozgalom) a választópolgárok 4,73 százaléka szavazott. Néhány nappal később azonban a Szegedi Ítélőtábla helybenhagyta a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Területi Választási Bizottság határozatát, mely a várost kilenc évig vezető dr. Szabó Tamás fellebbezésére megsemmisítette az október 13-ai voksolás eredményét, és új polgármester-választást írt ki.

Az elmúlt hetek kampányában a jelöltek számos fronton igyekeztek megnyerni a választópolgárok kegyeit. A megismételt polgármester-választás rekordszámú részvétel mellett zajlott november 10-én, a választásra jogosult állampolgárok immár hatvankét százaléka adta le voksát. A választók ezúttal elsöprő fölénnyel, 8327 szavazattal (62,3%) választották polgármesternek Budai Lórántot. Dr. Szabó Tamás (Fidesz-KDNP) 4569 szavazattal a voksok 34,51 százalékát szerezte meg. Dr. Magyar Levente (független) 257, míg Dobrosi Péter (Mi Hazánk Mozgalom) 86 szavazatot kapott.

Átvette megbízólevelét, majd Pócs Jánossal egyeztetett

A megismételt választás eredménye november 13-án jogerőssé vált, majd másnap a városháza dísztermében dr. Szabó Csaba, a helyi választási bizottság elnöke átadta a polgármesteri megbízólevelet Budai Lórántnak. Az új városvezető elmondta, ugyanezen a napon személyes látogatást tett Pócs Jánosnál, a térség országgyűlési képviselőjénél, akivel konstruktív megbeszélést folytattak. Az egyeztetés témája volt többek között a közös munka, az Electrolux bejelentése után kialakult helyzet megoldása, a Jászberényt elkerülő út befejezése.

A megbeszélést követően Pócs János a közösségi oldalán tette közzé, hogy tiszteletben tartva a választók döntését, neki továbbra is Jászberény az első. Az elkövetkezendő napok feladataival kapcsolatban Budai Lóránt hozzátette, komoly átadás-átvételi folyamat vette kezdetét, és reményei szerint e hét közepén átveheti a hivatalt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában