TISZA-TÓ

2019.12.27. 14:00

Készülnek a télre, így már a jégtörő hajókat is üzembe helyezték

Pár hónappal ezelőtt még korábban nem látott méretű hulladékkal kevert uszadékmező torlódott a kiskörei duzzasztómű előtt, mára azonban visszatért a rend az érintett vízfelületre. A Tisza-tónál is beköszöntött a tél, már indulásra készek a jégtörő hajók.

Ujvári László

Fotó: Ujvári László

A Kötivízig Kiskörei Szakaszmérnöksége november közepén látott neki a Tisza-tó őszi leürítésének. Ez volt ugyanis a legkésőbbi időpont, amikor még elkezdhették a vízszint csökkentését.

– November első felében a víz hőmérséklete meghaladta a kilenc fokot, ami nem engedte a korábbi kezdést. A halak biztonságos vermelése miatt kell figyelembe vennünk a vízhőmérsékletet – magyarázta hírportálunknak Fejes Lőrinc. A kiskörei szakaszmérnökség vezetője hozzátette: az őszi leürítés december első napjaiban ért véget, egy héttel később pedig kezdetét vette a visszaduzzasztás, melynek végére a napokban került pont.

Eseménydúsan telt az idei év, számos projekt fejeződött be vagy kezdődött meg az igazgatóság területén. Kiemelt kormányzati projektként valósul meg például a Tiszafüred és Poroszló közötti kerékpárút építése, vagy a Kiskörei Hallépcsőnél létesülő raftingpálya előkészítése. Utóbbi jelenleg a tervezés és engedélyeztetés szakaszában jár, a kivitelezés a 2020-as évben várható. Folyamatban van a duzzasztómű nyílásainak helyrehozatala, valamint a hajózsilip rekonstrukciója.

– Bár az idei évre véget ért, a vízlépcső rekonstrukciója a következő két esztendőben is folytatódni fog – hangsúlyozta. – Az egyik legfontosabb munka idén a vízlépcső előtti vízterület megtisztítása, a felgyülemlett hulladék és uszadék kitermelése volt – fűzte hozzá.

Május végéig két árhullám nyomán, korábban nem látott hulladékmező torlódott fel a vízlépcső felvízén, melynek kiterjedése meghaladta a két hektárt. A hulladékot uszályokba pakolták, majd egy pár száz méterre lévő kirakodóhelyre szállították, ahol szétválogatták az uszadékot és a kommunális hulladékot. Utóbbit szelektíven, melyben nagy segítségükre voltak a Tiszai PET Kupa önkéntesei.

Az év végére teljesen eltűnt a hatalmas hulladék- és uszadékmező a Kiskörei Vízerőmű előtti vízterületről – mutatja Fejes Lőrinc szakaszmérnök
Fotó: Ujvári László

Fejes Lőrinc kitért arra is, hogy idén látványos szakaszába érkezett a Tiszafüred és Poroszló közötti kerékpárút építése, helyére kerültek a hídelemek, amely forgalomkorlátozást vont maga után. Egy sávon engedték át a forgalmat, ami megnehezítette a kerékpárosok dolgát, emiatt sokan elálltak a tókerüléstől.

– Csökkent a teljes Tisza-tavi körre vállalkozók száma. Míg 2018 rekordév volt, ötvenhétezer kerékpárost regisztráltunk Kiskörénél, idén körülbelül ötvenezer kerékpáros haladt át a vízerőmű üzemi hídján – ismertette a szakember. Meglátása szerint a kerékpárút 2020-as átadása után robbanásszerűen ugorhat meg a Tisza-tó körül regisztrált kerékpárosok száma, hiszen biztonságosabbá válik a tókerülés. Egyébként a most épülő szakaszon kerékpáros-számlálót is telepítenek majd, így a következő évtől már nemcsak Kiskörén válik követhetővé a kerékpáros forgalom alakulása.

Az őszi ellenőrzések és felülvizsgálatok után megtörtént a téli üzemre való felkészülés. Elvégezték a műtárgyak szokásos karbantartását, rajtra készek a jégtörő hajók. Egy esetleges jégzajlás már nem érheti váratlanul a szakaszmérnökséget.

– A folyón addig nincs különösebb tennivaló, amíg ki nem alakul egy jelentősebb jégzajlás. Természetesen folyamatos a készenlét, a gátőreink napi szinten figyelemmel kísérik a folyó jéghelyzetét – jegyezte meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában