Tisza-tó

2019.12.23. 14:00

Több tonna műanyaghulladéktól szabadították meg a Tisza-tavat

Összesen tizenhárom tonna hulladéktól mentesítették önkéntesek idén a szőke folyót.

Ujvári László

A Tiszai PET Kupa oszlopos tagjai még a karácsony előtti napokban is válogatták a Kiskörénél kitermelt PET-palackokat

Fotó: Ujvári László

A Tiszai PET Kupa résztvevői idejüket nem sajnálva szálltak szembe a kétségbeejtő méreteket öltő hulladéktengerrel, akik ez évben már a Tisza-tavon is megjelentek, a vártnál nagyobb sikerrel.

Az idei esztendő fordulópont volt a Tiszai PET Kupa életében. Az önkéntesek a Tisza-tavon is jó példát mutattak a tiszta természeti környezet megteremtésében.

– Az augusztusi nagy Tiszai PET Kupa mellett idén megrendeztünk egy kisebb, négynapos eseményt, a Tisza-tavi PET Kupát. Akkor annyira beleszerettünk a Tisza-tóba, hogy azóta rendszeres visszajárók vagyunk – kezdte Doró Viktória, a Tiszai PET Kupa egyik szervezője.

Elmondása szerint egyre többen érdeklődnek a kezdeményezés iránt, ez megmutatkozott már a 2019-es részvételi adatokban is. Mivel a Felső-Tiszán szervezett kupa nyolcnapos, és sokan nem tudnak ennyit áldozni a szabadidejükből, nagy sikere volt a rövidebb, négynapos Tisza-tavi kupának is.

– Más a két terület, míg a Felső-Tiszán jobban ki lehet kötni, addig a sok nádas miatt a Tisza-tavon ez nehezebb, többnyire a csónakokból kihajolva kell megoldani a hulladékok összegyűjtését – osztotta meg tapasztalatait.

Az új helyzet pedig rögtönzött megoldást, találékonyságot igényel. Új eszközök és módszerek után nyúltak, ilyen például a gereblyézés. A kerti szerszám segítségével a hajókból és kenukból könnyebben fértek hozzá a nádasokban és a sűrű növényzetben lapuló hulladékhoz.

Jellemző, hogy a felső folyószakaszon többségébe ukrán és román hulladékkal találkoznak, a Tisza-tó vizein már nagyobb számban megjelennek a jól azonosítható, például magyar felirattal rendelkező hulladékok. A mérlegjegyek alapján pontosan követni tudják a kitermelt, átválogatott hulladék mennyiségét. Mivel a Tisza-tavi PET Kupa első napja a hajóépítéssel telt, három napot töltöttek a vízen. Ez idő alatt három tonna hulladéktól szabadították meg hazánk második legnagyobb tavát. A nyolcnapos, több csapatot megmozgató Felső-tiszai eseményen pedig tíz tonna gyűlt össze.

A csapat számos más akciója is a Tisza-tóhoz kötődött idén, elsősorban a május végén és június elején levonuló árhullám kapcsán, melynek következtében addig nem látott mennyiségben halmozódott fel uszadékfa és hulladék a Kiskörei Vízerőműnél.

– Lehetőséget kaptunk a Közép-Tisza vidéki Vízügyi Igazgatóságtól, hogy az általuk kitermelt hulladékot átválogassuk és elkülönítsük az újrahasznosítható dolgokat, elsősorban a PET-palackokat – magyarázta Viktória. Tapasztalatuk szerint a partra kirakott hulladék közel negyven százaléka alkalmas az újrahasznosításra.

Az elkötelezett önkéntesekből álló csapat még decemberben is dolgozott Kiskörénél, egy összetartó közösség alakult ki az évek során. Sárban, latyakban is összejönnek, és napokon keresztül válogatják át a partra kitermelt hulladékot, nem számít a fagy sem.

– Őszintén szólva, mindenki egy kicsit „flúgos”, aki egy ilyen téli alkalomhoz csatlakozik. Ilyenkor az ember elhagyja a komfortzónáját, a biztonságos hétköznapokat – mesélte nevetve. A csapat tagjai a hétköznapokban is összetartanak, erős barátság alakult ki közöttük.

Kérdésünkre a szervező úgy fogalmazott: a feladat adott, sajnos még sok munka vár rájuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában