kisújszállás

2019.12.13. 11:30

Torontóban is elismerik a 15 éves zeneszerzőt

A gimnáziumi tanulás és napi három óra zongoragyakorlás mellett igen sűrűek a napjai a tizenöt éves Szi­lágyi Péternek. Hétfőn este ezerhétszáz néző előtt mutathatta be a Zeneakadémián Merengés című művét, mellyel megosztott harmadik helyet szerzett a Szokolay Sándor Alapítvány Szokolay InspirArt zeneszerző versenyén.

Daróczi Erzsébet

Szilágyi Péter a rangos díjjal

Fotó: Daróczi Erzsébet

– Jelenleg a Móricz Zsigmond Református Kollégium kilencedik, nyelvi előkészítős osztályának tanulója vagyok. Augusztus végén, két hét alatt írtam meg a darabomat – mondja a kezdetekről Péter. A címe Merengés, zongorára és fuvolára írtam. A pályázatra több mint negyven darab érkezett, Péter a tizenhárom-tizenhét éves korosztályban indult – információink szerint a megyéből egyedüliként.

– Augusztusban, nyaralás után érzelemgazdag voltam, tele élményekkel, ezt szerettem volna visszaadni a darabban is. Az improvizációimat apáék is hallották, és amikor kész lett, lejátszottam nekik, majd saját kezűleg lekottáztam, és beküldtem a pályázatra. Október közepén jött az értesítés, hogy megosztott harmadik helyezést kaptam, és felajánlották, hogy a Zeneakadémia nagytermében elő is adhatom majd díjátadáskor.

A levéllel rohantam anyukám szobájába, lobogtattam a papírt. Anya a nyakamba borult, aztán apától jött a kérdés: ki játssza el a fuvolaszólamot? Én Holozsai Eszterre gondoltam, erre rábólintott a zeneszerző lánya, Szokolay Orsolya is, így a bemutatóig háromszor próbáltunk a Zeneakadémián. Nagyon tetszett a mű dr. Romos Zsoltnak, a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és Gimnázium és a Zeneakadémia tanárának, aki azt mondta, tanítani fogja, és viszi versenyre is a darabom, ami hatalmas megtiszteltetés.

Amikor hétfőn, a díjátadón ezerhétszáz ember hallgatta, és közben rögzítette játékunkat az M5 csatorna, még nem is fogtam fel a sikert… – ismerte be Peti, aki jövőre új darabbal pályázik.

Péter mostanság készül Varnus Xavér meghívására is, aki tavaly Kőbányára már hívta koncertezni – ezúttal Torontóba invitálja. Emellett arra is megkérte, írjon neki egy darabot. A Merengést már kiküldte neki, heteken belül játszani fogja a torontói rádió a tizenöt éves kisújszállási fiú művét. Nyárra pedig megírja Varnus Xavérnak az ígért darabot is.

Az iskolai és zenei tanulás – hétköznap három, hétvégén négy-öt óra zongora és orgonagyakorlás – mellett jótékonykodásra is van ideje Szilágyi Péternek. November 30-án a kisújszállási Oláh Noelnek szervezett jótékony templomi koncertet, melyhez jeles kortársakat is megnyert, hogy így segítsék a beteg kisfiú szüleit.

És persze Péter előbb még sikeres érettségire készül, de úgy tervezi, hogy a Zeneakadémián a karmester vagy a zeneszerzés szakot végzi majd el. Egy biztos: ehhez hétfői koncertjével az első lépést már meg is tette.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában