váltás

2020.01.08. 11:30

A tiszajenői hivatalhoz csatlakoztak a várkonyiak

A tiszavárkonyi önkormányzat 2020. január 1-jével kilépett a Rákóczifalvai Közös Önkormányzati Hivatalból, és csatlakozott a Tiszajenői Közös Önkormányzati Hivatalhoz. Ide tartozik Vezseny is. A három település testülete egyöntetűen jól fogadta a változást.

Kovács Berta

Hegedűs István polgármester a tiszavárkonyi hivatal ablakából tekint ki a településre. Immár Tiszajenőhöz tartoznak

Fotó: Mészáros János

A Szolnoktól délre található három település egy háromszög mentén helyezkedik el. Várkony mind fekvése, mind megközelíthetőség szempontjából is sokkal könnyebben tud együttműködni Tiszajenővel (és Vezsennyel), mint a Tisza túloldalán fekvő, közúton is csak Szolnok felé kerülve megközelíthető Rákóczifalvával. Várkony polgármestere már évek óta fontolgatta e lépést.

A törvényi előírások szerint az általános önkormányzati választások napját követő 60 napon belül, legkésőbb 2019. december 12. napjáig az érintett képviselő-testületeknek meg kellett kötniük a közös önkormányzati hivatalok létrehozásáról vagy megszűnéséről szóló megállapodásokat.

December 12-én benyújtották a képviselő-testületek a döntést, Rákóczifalva hozzájárult az elszakadáshoz, Tiszajenőnek, Vezsenynek és Várkonynak pedig el kellet fogadnia a csatlakozási megállapodást, számolt be róla Hegedűs István, Tiszavárkony polgármestere.

Hegedűs István polgármester a tiszavárkonyi hivatal ablakából tekint ki a településre. Immár Tiszajenőhöz tartoznak
Fotó: Mészáros János

– Éveken át nem is titkoltam, hogy ez a szándékom, készültem is erre a lépésre, mivel úgy gondolom, sokkal hatékonyabb, ha olyan települések tartoznak egy közös irányítás alá, melyek földrajzilag is közel esnek. Ez a három település lényegében azonos célokkal rendelkezik, a szolgáltatók is közösek, akár orvosi körzetet tekintve is együtt tudunk dolgozni. Mostantól még közelebbi a kapcsolatunk, így sokkal rugalmasabban tudunk közös projekteken dolgozni.

– Rákóczifalva, mint város, nélkülünk is tud nagyon jól működni, a gondjaink pedig eddig sem voltak közösek – fejtette ki a polgármester. – Mi egy már jól működő közös önkormányzati apparátusba kapcsolódtunk be, ami megkönnyíti a munkánkat. Az új felállást pedig mindegyik testület egyhangúlag támogatta, így bízom benne, hogy Tiszavárkony jövőjét ezzel a lépéssel helyeztük a legstabilabb alapokra.

– Nagyon jól jártunk mi is Tiszavárkony csatlakozásával – hangsúlyozta Virág József, Tiszajenő polgármestere is. – Már csak azért is, mivel kétezer fő alatti lélekszám esetén nem működhet önállóan önkormányzati hivatal. Vezseny eddig is hozzánk tartozott, náluk körülbelül 600-an élnek, nálunk 1500-an, de komoly problémánk, hogy nagyon fogyatkozik ott is és nálunk is a lakosok száma.

– A statisztikák alapján úgy számoltam, még négy év, és kétezer fő alá csökkenünk, ez esetben pedig központilag kijelölnek valakit, ahová csatlakoznunk kell. Ezt nem szerettük volna, ezért is fogadtuk lelkesen Tiszavárkonyt, mikor onnan megkerestek azzal a szándékukkal, hogy szeretnének elszakadni Rákóczifalvától, és kérték, hogy fogadjuk be őket. Ott is élnek vagy 1500-an, így csatlakozásukkal mindenképpen hosszú időre biztosítva lesz az elvárt lélekszám – magyarázta a polgármester.

– Várkonnyal egyébként is igen jó a kapcsolatunk, így pedig biztos, hogy példaértékű együttműködés fogja jellemezni a három települést, ráadásul így közösen tudnak pályázatokat is benyújtani. A jenői lakosok körében is pozitív volt a fogadtatás, de eddig is nagy volt az átjárás a három település között. A jegyzőnknek, a polgármesteri hivatal munkatársainak valamivel több lesz ugyan a munkája, de az érintett dolgozóknak igyekszünk ezt anyagilag meghálálni.

Virág József elmondta, a kapcsolatokat már decemberben el is kezdték szorosabbra fűzni, kölcsönösen meghívták egymást a helyi karácsonyi ünnepségekre. Ez évre pedig több közös kulturális rendezvényt is terveznek. A május elsejére kigondolt „nemzetközi” főzőversenyt már el is kezdték szervezni, mindhárom faluban élnek ugyanis határon túlról áttelepült magyarok, akik e rendezvényen bemutathatnák szülőhelyük hagyományos ételeit.

Az egészségügyi ellátásban is előny

A csatlakozás előnye az egészségügyi ellátások terén is megmutatkozhat. Virág József kiemelte, hogy Tiszajenőnek például nincs saját fogorvosa, máshonnan jár át a doktor, rendelőjük azonban van. Tiszavárkonyban azonban dolgozik saját fogorvos, akit így lehetne pályáztatni a három település ellátására megfelelő díjazással, úgy néz ki, ő vállalná is a feladatot.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában