galériával

2020.01.10. 11:30

Különleges ősbemutatót rendeztek Jászberényben

Sisa József festő, zománc­művész legújabb szakrális alkotásának, a „Nem az utolsó” című tűz­zománc­képnek az ősbemutatójával kezdődött a Szikra Galéria idei Hónap műtárgya programsorozata. A művész a különleges képet egy keresztény biennáléra készítette, amit majd több kortárs alkotó munkája mellett ősszel, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszushoz kapcsolódó tárlat részeként is bemutatnak.

Illés Anita

Fotó: Gémesi Balázs

Zsúfolásig megtelt a Szikra Galéria terme a minap a Hónap műtárgya sorozat idei első rendezvényén, melyen Sisa József festő, zománcművész „Nem az utolsó” című szakrális tűzzománcképét mutatta be az alkotó. Az ötvösmunka ősbemutatóján Szikra István, a galéria tulajdonosa köszöntötte a művészetkedvelőket.

Az eseményen hónapról hónapra találkozik a zene és a képzőművészet, így ezúttal is a Palotásy János Zeneiskola tanárainak és növendékeinek műsora gazdagította az estet. A zenei élményt követően maga a művész avatta be az érdeklődőket legújabb szakrális munkája elkészítésének rejtelmeibe. Az alkotást bibliai történet, az utolsó vacsora titka ihlette.

– A művészeti szakma az idei, Budapesten megrendezendő Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus tiszteletére hirdetett meg egy keresztény biennálét. Erre a kortárs képző- és iparművészeti kiállítássorozatra készítettem el a „Nem az utolsó” című legújabb ötvösművemet. A mai rendezvény ősbemutatónak felel meg, hiszen a Szikra Galériában láthatta először a közönség – mondta Sisa József.

Az alkotás csak néhány napig marad Jászberényben, majd onnan elkerül előbb Kecskemétre, végül pedig Budapesten, a Műcsarnokban több kortárs művész munkája mellett az egyhetes nemzetközi rendezvényhez kapcsolódó tárlat részeként csodálhatják meg az érdeklődők. Az ősbemutatón egyebek mellett megtudtuk, hogy az elmúlt évben a számos szakmai díjjal elismert művész több szakrális alkotást készített el.

A Művészeti Akadémia köztestületi tagjainak tárlatán a tizennégy stációs keresztutat mutatta be, ami tizennégy darab miniatűr zománcképből állt. A másik, három szakrális műből álló sorozat szintén 2019-ben, az országos ötvösművészeti biennáléra készült el. Ezek a képek a Hitetlen, az Irgalmas és a Hitvány címet kapták. A címadással kapcsolatban a művész azt vallja: az ne szájbarágósan mondja meg a nézőnek, hogy mit kell látni. Úgy véli, hogy szabadságot kell adni, hogy a néző gondolja ki azt, mit ábrázol a mű. Legújabb munkája nem „Az utolsó vacsora” címet kapta, hanem a „Nem az utolsó”-t.

– A címadással azt akartam elérni, hogy a néző döntse el, ez a kép milyen gondolatsort közvetít számára. A Biblia szerint is nem egy utolsó vacsora történt, hanem több – tette hozzá a művész, aki a gondolat szabadságát adja közönségének.

Családja is támogatja az alkotómunkában

A Hónap műtárgya esten Metykó Béla helytörténész „A tűzzománc készítés legképzettebb és legsokoldalúbb művészének egyike” című előadásában Sisa József életpályáját, művészetének világát mutatta be a hallgatóságnak. Kiemelte, hogy minden alkotása harmóniát sugároz, melyben meghatározó az ősi motívumok tisztelete, a keresztény jelrendszerek és stációk ábrázolása, valamint a történelmi és mitológiai elemek megjelenítése.

Az ősbemutatót különleges időpontban, a művész születésnapján tartották, így barátai, ismerősei nagy tisztelettel köszöntötték Sisa Józsefet. Hangsúlyozta, hogy alkotómunkáját családja támogatásával tudja gördülékenyen végezni. A „Nem az utolsó” ötvösmunkát a rendezvényen feleségének ajánlotta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában