Jászkunság

2020.01.16. 07:00

Sokan igénybe veszik a nagycsaládosok autóvásárlási támogatását

Négy-hat hónapot is várni kell egyes új autókra. A kormány nyáron hatályba lépő rendelete fellendítette a hétszemélyes személygépkocsik iránti keresletet.

P. Pusztai Nóra

Állami támogatással cserélhetik le autójukat a nagycsaládosok. A megugró kereslet a gyártók egy részét is meglepte

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Sikeresnek bizonyul a nagycsaládosok autóvásárlási támogatása. A július 1-jén hatályba lépő rendelet értelmében, azok a három- vagy több gyermeket nevelő családok jogosultak az összegre, akik hétszemélyes autót vásárolnak. A két és fél millió forintos támogatásnak köszönhetően megyeszerte több száz család vásárolt új kocsit az elmúlt fél évben. Sokan egyébként már tavasszal leadták rendelésüket a kereskedéseknek. Ugyanakkor az igazi dömping csak később, a nyáron indult el.

– Mi megvártuk a törvény hatályba lépését júliusban – mondta a szolnoki Verge János, aki családjával novemberben vehette át új autóját.

– Átnéztük a kínálatot, alaposan végigolvastam az ajánlásokat, és a szerelő ismerőseimtől tanácsot is kértem. A modell kiválasztása után felvettük a kereskedővel a kapcsolatot, és előszerződést kötöttünk, majd beadtuk a Magyar Államkincstárhoz a támogatási kérelmet. Akkor azt mondták, hogy januárban érkezik az autónk, de szerencsére már decemberben megkaptuk, addigra a határozat is nálunk volt – részletezte a folyamatot a szolnoki apuka.

Mátyásné Kövécs Anett, az Opel Hering szolnoki szalonvezetője is hasonló tapasztalatokról számolt be.

– A tervezett mennyiségi igényeket egy évre előre le kell adni. A megugró keresletre a gyártók sem voltak felkészülve. A nyári rendelések zöme már decemberben megérkezett, egy további kontingenst a hetekben várunk. Volt olyan időszak, hogy nem tudták kiszolgálni az importőröket, így kereskedőként kvótát kaptunk, egy hónapban öt autót rendelhetünk meg, ezzel a rendszerrel kezd normalizálódni a helyzet. Átlagban még mindig négy-hat hónap a várakozási idő, a magasabb felszereltségű autókra még több időt kell szánni – mondta Mátyásné Kövécs Anett.

– A tapasztalataink szerint az emberek általában árérzékenyek, nálunk az Opel Combo Life a nagy sláger, ami a Zafirával együtt egy gazdagon bővíthető, hétüléses változat. Mind biztonságban, mind kényelemben lefedi azokat az elvárásokat, amelyekkel a vevők felénk fordulnak. A Toyotának a hasonló termékei közül a Proace illik be a képbe, illetve az első negyedévben már kapható lesz a Proace City is.

– A vásárlóink túlnyomó része most először vesz új autót, elsősorban alapfelszereltséget keresnek, de végül általában egy közepesen erős felszereltségre szerződnek – fejtette ki a szalon vezetője. Hozzátette az elmúlt fél évben közel száz rendelést adtak le a gyártóknak.

Főleg a felszereltebb változatokat keresik a vásárlók

A hétszemélyes autók vásárlása során a legkeresettebb a Dacia Lodgy, melyen belül leginkább a felszereltebb típusokat keresik a családok. Majdnem mindenki vesz rá téligumi-szettet, vonóhorgot, de még tetőcsomagtartót is – tudtuk meg Budai Zoltántól, a Renault Omcar Kft. ügyvezetőjétől.

A Dacia egy olcsó, kifejezetten pici árrésű autó.

– Az árát tekintve nincs versenytársa a piacon a Lodgy-nak, már a tavalyi évben is több mint harminc autót adtunk át, és további közel százra érkezett már rendelés – emelte ki Budai Zoltán. Rámutatott: az országoknak előre leosztják a kontingenseket a gyárban, a kapacitást nem lehet felrúgni, még ilyen váratlan helyzet esetén sem, mint a támogatás Magyarországon. A magyar importőr további értékesíthető darabokat szerzett, leginkább más országoktól kérték át a mennyiségeket. A nyári rendeléseket még év végén átvehették a tulajdonosok, most viszont már júniusra ígérjük az autókat.

– Sokakkal szemben mi nem várjuk meg a Magyar Államkincstártól megérkező támogatási összeget, a vásárlóink a forgalomba helyezés után átvehetik az autót – hangsúlyozta Budai Zoltán.

A Renault Scénicet, Espacet és a kilencszemélyes Traficot is forgalmazó kereskedésben szép számmal érdeklődnek a magasabb árkategóriájú gépjárművekre is. Ezekre az új autóknál átlagosnak számító két-három hónapot kell várni.

Cikkünk témájával kapcsolatban véleményt is írtunk, melyet itt olvashat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában