Tortakülönlegesség

2020.02.09. 07:00

A kisújszállási rizzsel neveztek a rangos versenyre

Mint arról beszámoltunk 2019-ben a kisújszállási rizses sütemények versenyét a „Kisújszállás kincsei” torta nyerte, melyet Juhász Anett, a Horváth Kert Vendéglő szakácsa készített.

Daróczi Erzsébet

Fotó: Daróczi Erzsébet

– A főnököm, Horváth Ferenc, az erfurti szakácsolimpia bronzérmese kreativitásának köszönhetően, indiánrizsből már több különleges desszertet készített. Vele beszéltem meg a különleges, gluténmentes tortámat indiánrizsből. Azóta több alkalommal megkóstoltattuk tortaként és tányérdesszertként is a vendégekkel, akiknek nagyon ízlett a különleges ízvilágú torta – mondja Anett.

– Így jött az ötlet, hogy megmérettessük magunkat az Év tortája versenyen. Ehhez az eredeti tortát kicsit át kellett tervezni, hogy megfeleljen a kiírásnak, de az alapok megmaradtak. A „Nagykunság kincsei” néven bejutott a tortánk az Év tortája címért versenyző 21 torta közé – folytatja Horváth Ferenc, aki elmondta, a torta elnevezéséhez a Nagykunságban található, termesztett és termelt növények, gyümölcsök – indián rizs, birsalma, búza – adták az ihletet.

A torta piskóta alapon diós karamell, omlós tészta és indián rizses krémrétegekkel, a tején birsalma pálinkával ízesített birsalmalekvár és birsalmasajt réteggel, puffasztott indián rizses csokoládéval és birsalma chipsszel díszítve.

– A három legfontosabb alapanyaga a torának a Kisújszálláson termelt indián rizs, mely fekete színű, dióhoz hasonló ízű, magas tápértékű, egészséges, vitaminokban, ásványi anyagokban gazdag élelmiszer. Mivel gluténmentes így a lisztérzékenyek is fogyaszthatják. A másik különlegessége az eredetvédett Nagykunsági birspálinka, melyhez a birsalma kizárólag a Nagykunság, Jász-Nagykun-Szolnok megye Tisza vonalától keletre lévő településeiről származhat, a harmadik a Kunsági liszt, ami szintén ezen a vidéken készül.

A képen Horváth Ferenc mesterszakács és Juhász Anett a „Kisújszállási kincsei ” rizstortával – ez adta az alapját a Nagykunság kincseinek
Fotó: Daróczi Erzsébet

– A tortát így a szakmai zsűri befogadta a versenyre, és csütörtök este megszületett döntésből kiderült, bár az első hatba nem került be, de kiemelték a különleges alapanyagok használatát és ízvilágát is. Nekünk már az, hogy a versenyre befogadták a tortánkat óriási megtiszteltetés volt. Úgy érzem megyénket és Kisújszállást is méltón képviseltük ebben a rangos versenyben, ahol a másik 20 tortát neves cukrász kezéből kerültek ki, mi voltunk az egyedüliek, akik nem cukrászműhelyből neveztünk. A zsűri tagjai közül többen a verseny után érdeklődtek a tortánk iránt, s már biztos, hogy hamarosan egy rangos szakmai tévéműsorban látható lesz, mi pedig felvesszük éttermünk desszert kínálatába – ígérte meg Horváth Ferenc.

Nagykunság kincsei torta

A torta elnevezéséhez a Nagykunságban található, termesztett, és termelt növények és gyümölcsök (indián rizs, birsalma, búza) adták az ihletet. Az alapanyagok mellett maga a Nagykunság, mint régi magyar tájegység. Az egyik legrégebbi olyan tájegységünk, amelynek elnevezése, területe viszonylag változatlanul vészelte át az évszázadok viharát. Nevét az itt élő kunokról kapta, korábban etnikai, majd egyre inkább területi vagy kiváltságolt alapon.

Torta leírása:

Piskóta alapon diós karamell, omlós tészta, és indián rizses krém rétegek, a tején birsalma pálinkával ízesített birsalmalekvár és birsalmasajt réteg található. Puffasztott indián rizses csokoládéval és birsalma chipsszel díszítve.

Fotó: Daróczi Erzsébet

Indián rizs: Az indián rizs (más néven vadrizs) hasonlóan a kukoricához, burgonyához, paprikához, amerikai kontinensről származó Észak-Minnesota és Dél-Kanada tavaiban őshonos izgalmas vadvízi növény. Az egészséges életmód terjedését, egészséges élelmiszerek iránti kereslet növekedését, a gasztronómiában különleges csemegének számító vadrizs

magyarországi termeszthetőségének lehetősége a magyar származású, Amerikában élő üzletemberben, Molnár Miklósban 1988-ban fogalmazódott meg először, Az első vetőmag huszonöt évvel ezelőtt érkezett Magyarországra.

Termesztési kísérletek kezdődtek, melyek pozitív eredményeire alapozva megalakult az Indián Rizs Kft., valamint 1990-ben Európában egyedülálló módon felépült Kisújszálláson, a zöld alapanyag feldolgozásra alkalmas üzem. A termelői kör a Nagykunságban Kisújszállás, Karcag, Mezőtúr, rizstermesztési hagyományokkal rendelkező termelőiből tevődik össze. Mára a Nagykunság meghatározó különleges gabonája lett.

Az indián rizs fekete színű, dióhoz hasonló ízű, magas tápértékű, egészséges, vitaminokban, ásványi anyagokban gazdag élelmiszer. Tápanyag összetétele hasonló, esetenként kedvezőbb egyéb más gabonákhoz hasonlítva. Magas rost, és fehérje tartalma mellett, alacsony zsírtartalommal rendelkezik. Kedvező beltartalmi tulajdonságaiból a főzés során alig veszít. Fogyasztását leginkább köretként magában vagy opál rizzsel keverve ajánlják, de salátákba, süteményekbe keverve is kiváló. A cég terméke gluténmentes, így lisztérzékenyek is bátran fogyaszthatják.

Fotó: Daróczi Erzsébet

Birs: Legjellemzőbb birs fajta a Mezőtúri birs: érési ideje kései, általában október közepén szüretelhető. Zöldessárga gyümölcse középnagy (200-230 gramm). A talaj iránt nem különösebben érzékeny.

Eredetvédett Nagykunsági birspálinka: A birsalma kizárólag a Nagykunság, Jász-Nagykun-Szolnok megye Tisza vonalától keletrelévő településeiről származhat. Valamennyi itt termő birsalma felhasználható, de főként a kiemelkedően illatos és karakteres Mezőtúri birsből készítenek pálinkát.

Kunsági liszt: A búzaliszt igen értékes táplálék, mert olyan arányban tartalmaz szénhidrátot és fehérjét, amilyen arányban az emberi szervezetnek e tápanyagokra szüksége van.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában