névtelenül nem lehet

2020.02.06. 07:00

Kevesebb közérdekű bejelentés érkezett a NAV-hoz megyénkben

Bárki tehet bejelentést a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál, ha úgy érzi, hogy szabálytalanságot fedez fel.

Czakó Nóra

Tavaly országosan kilencezer ilyen információt juttattak el az adóhatósághoz. Megyénkben sem voltak restek a bejelentők.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) bárkinek megadja a lehetőséget arra, hogy bejelentést tegyen, ha visszaélést észlel, vagy sejtését szeretné tudatni. A beérkezett jelzések kivizsgálásakor ugyanis kiderülhet olyan jogsértés is, amely máshogy nem kerülne a NAV látókörébe.

Csányi Péter, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal megyei sajtóreferense érdeklődésünkre elmondta, az ide vonatkozó jogszabály szerint a közérdekű bejelentés olyan körülményre hívja fel az adóhatóság figyelmét, amelynek orvoslása vagy megszüntetése a közösség vagy az egész társadalom érdekét szolgálja. Emellett olyan tevékenységre vagy mulasztásra vonatkozik, amelynek kivizsgálása a NAV hatáskörébe tartozik.

A vélt vagy valós szabálytalanságokra több módon is fel lehet hívni az adóhivatal figyelmét. A bejelentés megtehető írásban, postai levélben, elektronikusan e-papír szolgáltatással vagy a NAV honlapján rendelkezésre álló űrlapon. Ezenkívül lehetőség van szóban is panaszt tenni a hivatal ügyfélszolgálatán.

A NAV összesítéséből jól látszik, hogy mik háborítják fel annyira az embereket, hogy tollat ragadjanak, illetve megkeressék bejelentésükkel az adóhivatalt. Csányi Pétertől megtudtuk, hogy megyénkben tavaly a legtöbb közérdekű bejelentés a feketefoglalkoztatáshoz kapcsolódóan érkezett. Emellett sokan jelezték azt is, hogy nem kaptak számlát vagy nyugtát a vásárlásukkor, vagy jogosultság nélküli gazdasági tevékenységet feltételeztek a bejelentett személlyel kapcsolatban.

A NAV honlapján 2016-tól csak azonosíthatóan lehet bejelentést tenni, névtelenül nem, ezért az esetek száma csökkent. Tavaly országosan kilencezer ilyen „tippet” kaptak az adóellenőrök, míg 2015-ben 38 ezret, 2016-ban pedig 25 ezret.

– A megyei igazgatósághoz 2019-ben 442 közérdekű bejelentés érkezett, ebből azonban 154 esetben azonosítatlan maradt a bejelentő, ezért érdemben 288 ügyben jártak el a NAV munkatársai. Az adóhatóság ugyanis csak a beazonosítható bejelentő által tett jelzéseket vizsgálja érdemben – magyarázta Csányi Péter.

Akkor is mellőzhető a közérdekű bejelentés vizsgálata, ha a panaszos csak hat hónappal azután jelzi a NAV-nak a sérelmezett tevékenységet vagy mulasztást, hogy tudomást szerzett róla. Az egy év elteltével bejelentett panaszt pedig érdemi vizsgálat nélkül el kell utasítania a hivatalnak.

A megyei revizorok tavaly 108 esetben megalapozatlannak találták a bejelentést, a többi ügyben a vizsgálatok alapján jogsértést állapítottak meg, vagy még folyamatban vannak az eljárások.

A panaszt tevőt is vizsgálhatják

A bejelentő adatait a törvény védi, így azokat a bejelentett adózó nem ismerheti meg. Ha azonban nyilvánvalóvá válik, hogy rosszhiszeműen, döntő jelentőségű valótlan információt közölt és ezzel bűncselekmény vagy szabálysértés elkövetésére utaló körülmény merül fel, az adóhatóságnak át kell adnia a személyes adatait az eljárás lefolytatására jogosult szerv vagy személy részére. A NAV akkor is így jár el, ha valószínűsíthető, hogy a bejelentő másnak jogellenes kárt vagy egyéb jogsérelmet okozott.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában