Galériával

2020.02.15. 14:00

Ösztöndíjjal segítik a hiányszakmát tanulókat Jászberényben

Eladó, cukrász, pék, automatikai technikus, ipari gépész, kőműves, hegesztő és villanyszerelő – csak néhány azokból a szakmákból, amelyekből hiány van a Jászságban és ez bizony komoly munkaerőpiaci kihívást jelent a cégeknek. A jászberényi önkormányzat ösztöndíjjal támogatja azokat a helyi fiatalokat, akik hiányszakmát tanulnak és a városban helyezkednek el.

Illés Anita

Fotó: Pesti József

A szakképzési ösztöndíjprogramot a helyi munkáltatókkal és oktatási intézményekkel együttműködve néhány évvel ezelőtt indította útjára az önkormányzat, melynek célja, hogy növelje a Jászberényben munkát vállaló szakképzett fiatalok számát. Újabb ösztöndíjszerződéseket írtak alá ünnepélyes keretek között a diákok és szüleik csütörtökön délután a városháza dísztermében.

– Ez a rendezvény azokról a fiatalokról szól, akik vállalták azt a megmérettetést, hogy részt vettek a pályázaton. Akik úgy döntöttek, hogy magas szakmai ismeretszerzés mellett az életük során szakmunkát végeznek és ennek a munkának az eredményeképpen biztosítják önmaguk, családjuk, környezetük és a város számára a boldogulást – hangsúlyozta Bethlendy Béla, a Humán, Jogi és Közrendi Bizottság elnöke, aki az önkormányzat nevében köszöntötte az ösztöndíjat elnyert tanulókat és szüleiket.

Az eseményen harmincegy tanuló írta alá a szakképzési szerződést. Tizennégy fiatal esetében a korábbi keretszerződést vizsgálták felül, akik újra megkapták az ösztöndíjat. Tizenhét tanuló pedig új pályázóként lépett be az ösztöndíjrendszerbe. A támogatást elnyerők között idén már három lány is volt.

– Cukrásznak tanulok a Klapkában – kezdte a jászberényi tizedik osztályos Ürmös Mónika. – Örülök, hogy elnyertem az ösztöndíjat, ami jelentősen segíti a tanulmányaimat. Úgy gondolom, hogy ez a szakma számos kihívást rejt számomra, nagy kreativitást igényel és természetesen bízom benne, hogy a szakvizsga után helyben találok majd munkát – tette hozzá a cukrásztanuló.

– Az ösztöndíj motiválja a diákokat, hogy minél jobb eredményt érjenek el tanulmányaik során és hozzájárul ahhoz, hogy céljaikat megvalósítsák – vélekedett Bazsó Sándor, aki középiskolás gyermekét kísérte el a szakképzési ösztöndíj szerződés aláírására.

Fia, Bazsó Roland automatikai technikusnak tanul a Liska József Középiskolában és nagy reményekkel tekint a jövőbe. – Olyan szakmát választottam, ami úgy gondolom, hogy folyamatosan fejlődik, van rá kereslet a munkaerőpiacon és jó megélhetést biztosíthat majd – tette hozzá Roland.

Feltételekhez kötött a támogatás

Az ösztöndíjprogramban részt vehettek a jászberényi általános iskolák nyolcadik osztályosai, illetve a helyi középiskolákban hiányszakmát tanuló berényi fiatalok. A Jászberényen kívüli középiskolában tanuló fiatal akkor kaphat ösztöndíjat, ha olyan hiányszakmát tanul, mely helyi iskolában nem elérhető. Az ösztöndíj támogatás mértéke ezúttal is tanulmányi eredménytől függ, általános iskolások számára ez maximum húszezer, a középiskolásoknak pedig maximum harmincezer forint lehet, amit a tanév tíz hónapjában folyósítanak számukra. A támogatás feltételei között szerepelt egyebek mellett az, hogy a tanulmányok befejezésekor a fiatal tanult szakmájában jászberényi munkáltatónál helyezkedjen el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában