felújítás

2020.02.12. 11:30

Valódi közösségi térré válhat a martfűi könyvtár

A plafonig érő polcokat kisebbekre cserélik a Martfű Városi Művelődési Központ és Könyvtárban. Tavaly sikeresen pályáztak a felnőtt könyvtári részleg és olvasóterem felújítására. A munkálatokat múlt héten a könyvek dobozolásával kezdték. Várhatóan március végén már a megújult teremben fogadják az olvasókat.

P. Pusztai Nóra

Fotó: P. Pusztai Nóra

– A felújítás során igyekszünk olyan környezetet létrehozni, amibe az új polcrendszerek is beillenek – magyarázta Asztalosné Kocsis Enikő, a helyi művelődési ház és könyvtár vezetője, aki kiemelte, hogy 1961 óta nem újult meg az épületrész. – A tavalyi év végén pályáztunk a Nemzeti Kulturális Alap könyvtárfejlesztő pályázatában, mellyel közel három és félmillió forintot költhetünk korszerűsítésre, továbbá az önkormányzat is támogatja a beruházást.

A parkettát felcsiszolják, a falakat kifestik. A teljes bútorzatot és polcrendszert, illetve a lámpatesteket korszerű ledlámpára cserélik, az elektromos hálózatot is fejlesztik. A felújítás során a korábban meghatározónak számító plafonig érő polcokat elbontják, hiszen sem a szakmai, sem a biztonsági előírásoknak nem felelnek meg. Olvasókuckókat, valamint korszerű könyvtárhoz illő közösségi teret alakítanak ki, ami az író-olvasó találkozóknak és egyéb közösségi programoknak is jobban megfelel majd.

Azokat a könyveket selejtezik le, amik vagy tartalmilag vagy küllemileg elavultak – mondja Székácsné Tálas Gabriella
Fotó: P. Pusztai Nóra

– Óriási dolog a megújulás. A célunk, hogy újszerű és időtálló elemekkel bővüljünk. Új helyen, beépített kölcsönzőpultot építtetünk, ami egyedisége okán kultikus hellyé is válhat a könyvtárban – részletezte Asztalosné Kocsis Enikő.

A múlt héten zárva tartott a felnőttrészleg, akkor a könyveket selejtezték és csomagolták. Székácsné Tálas Gabriella könyvtárvezetőtől megtudtuk, jelenleg közel negyvenhétezer kötetből áll összesen az állomány. A selejtezés kapcsán több ezer könyv tűnik el a polcokról.

– Csak azért, mert nem fér, egy könyvet sem teszünk ki – hangsúlyozta Székácsné Tálas Gabriella. – Az évek során meglehetősen felduzzadt az állomány. Elődeink jobban ragaszkodtak a régi könyvekhez. A válogatást jól átgondoltan végezzük, és csak olyan könyvektől válunk meg, amik vagy tartalmilag vagy küllemileg elavultak. A kötetek egy része tápraktárba, az intézmény pincéjébe kerül, melyekből időnként vásárt is rendezünk, ahol különféle kincsekre bukkanhatnak az olvasók – mondta az intézményvezető.

A közel nyolcszáz regisztrált olvasó nem marad könyvek nélkül, a korszerűsítés ideje alatt a gyermekkönyvtári részlegben kölcsönözhetőek a felnőtt művek is.

– A tervek szerint március végére megújított térben várhatjuk olvasóinkat – mondta Asztalosné Kocsis Enikő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában