Óvintézkedéseket hoztak a koronavírus megfékezésére a Jászságban

A koronavírus-járvány terjedésének megelőzése érdekében bevezetett intézkedések a Jászságban élők mindennapjait is megváltoztatják. Az elmúlt napokban számos óvintézkedés lépett életbe a térség településein. Mindannyiunk közös érdeke, hogy a lakosok felelősen gondolkodjanak és betartsák az előírásokat!

Illés Anita

Kígyózó sor a jászberényi Szentháromság Gyógyszertár előtt, mindenki szeretne hozzájutni a szükséges készítményekhez

Fotó: Gémesi Balázs

Hétfőn kiürültek az iskolák, a koronavírus miatt elrendelt veszélyhelyzetben ugyanis tantermen kívüli digitális munkarend lépett életbe az intézményekben. Ez azt jelenti, hogy a gyerekek nem látogathatják az iskolákat, otthon tanulnak. A Jászberényi Tankerületi Központ vezetői, pedagógusai már hétvégén azon dolgoztak, hogy minél hatékonyabban és gördülékenyebben álljanak át az új munkarendre.

– Minden intézményünkben meg tudtuk valósítani a digitális munkarendet – tájékoztatott Zsemberi Zoltán, a Jászberényi Tankerületi Központ igazgatója. Hozzátette: ilyen még nem volt, ám, ha ez a hét zökkenőmentesen telik, akkor utána könnyebben tudják majd kezelni a helyzetet.

Az új munkarend kihívást jelent mindenkinek. Nem csak a pedagógusoknak, hanem a szülőknek és a diákoknak is nagy szerepük lesz a tananyag elsajátításában. Az online tanulásban alapvetően a Kréta-rendszert használják, de egyéb csatornákat, így például e-mailt, Messengert, Skype-ot is alkalmaznak. Megtudtuk, hogy azok a gyerekek, akik nem rendelkeznek internet-elérhetőséggel, számítógéppel vagy okostelefonnal, ők fénymásolva kapják meg a tananyagot. Ezt úgy oldják meg, hogy a szülő egy héten egyszer bemegy a fénymásolatért az iskolába, a tanuló pedig otthon megoldja a feladatot, majd a szülő a következő héten visszaviszi az intézménybe.

Kígyózó sor a jászberényi Szentháromság Gyógyszertár előtt, mindenki szeretne hozzájutni a szükséges készítményekhez
Fotó: Gémesi Balázs

A koronavírus-járvány megfékezése érdekében hozott intézkedések nemcsak az oktatást, hanem többek között az egészségügyet, a szociális intézmények, a polgármesteri hivatalok, a kormányhivatalok, a kulturális intézmények, a sportlétesítmények és szórakozóhelyek működését is érintik. Valamennyi településen határozatlan ideig zárva tart az óvoda, a bölcsőde, a könyvtár, a művelődési ház, és elmaradnak a programok, rendezvények. Az önkormányzatok felhívták a figyelmet az idősek védelmére, hiszen ők a legveszélyeztetebbek. Kérik, hogy ne hagyják el lakóhelyüket, tartózkodjanak otthon.

Jászberényben átmenetileg bezárta kapuit a Jász Múzeum, a Lehel-Film Színház, a Hamza Gyűjtemény, a Jász Galéria, az Állat- és Növénykert, a Hatvani úti Strand és Termálfürdő, a Lehel Sportcsarnok és a Jászberényi Jégcsarnok. Jászfényszarun a városi könyvtár munkatársai az olvasókkal való személyes kapcsolataikat igyekeznek online felületeken pótolni. A könyvtárosok az intézmény közösségi oldalán számoltak be arról, hogy jelenleg olyan, úgynevezett belső munkákon dolgoznak, melyek mindig halasztódnak. Digitalizálják a helytörténeti részt, folytatják a textlibes katalógusrendszer feltöltését, hogy minden dokumentum rendszerbe kerüljön. Valamennyi bezárt könyvtárba a kikölcsönzött könyveket az intézmény újranyitása után kell visszavinni, késedelmi díjat nem számolnak fel.

A Jászberényi Szent Erzsébet Kórházban a koronavírus pandémia miatt március 16-tól az intézetben tervezett egészségügyi ellátást csak akkor végeznek, ha arra sürgős szükség miatt, életveszély vagy tartós egészségkárosodás elkerülése érdekében kerül sor. Emellett továbbra is teljes látogatási tilalom van a kórházban – olvasható dr. Sinkó-Káli Róbert főigazgató tájékoztatójában.

Lukácsi György, Jászkisér polgármestere tájékoztatót tett közzé a várost érintő egészségügyi szolgáltatások változásával kapcsolatban. Ebben közli, hogy az országos tiszti főorvos által kiadott tájékoztatás alapján a 65. életévüket betöltött orvosok és szakdolgozók személyesen nem találkozhatnak beteggel. Ez alapján dr. Kolláth Bálint és dr. Mike Miklós háziorvosok csak telefonon érhetőek el hétköznap 8-tól 12:30 óráig. Különösen indokolt, akut esetben dr. Ordodi Anton látja el személyesen a betegeket, változatlan rendelési időben. A helyben történő vérvételi szolgáltatás szünetel, csak különösen indokolt esetben, a háziorvos előzetes engedélyével vehető igénybe.

A Jászapáti Városüzemeltető Nonprofit Kft. a kialakult helyzetre tekintettel bezárta a fürdő- és gyógyászati egységét – olvasható a közlemény a város közösségi oldalán. A komplex fürdőgyógyászati szolgáltatásokat is szüneteltetik, mert azok a fürdő működtetésétől nem függetleníthetőek. A vendégek a megszakított gyógykezeléseket az újranyitást követően folytatólagosan igénybe vehetik. A fürdőbérleteket a zárva tartási idővel automatikusan meghosszabbítják. Jászárokszálláson a laboratórium csak sürgős esetekben áll rendelkezésre.

Kétmillió forintot különítettek el rendkívüli kiadásokra

A koronavírus-járvány terjedésének megelőzése és a lakosok védelme érdekében Jászszentandráson az önkormányzat a helyi intézkedések elrendeléséről írásos tájékoztatót juttatott el a háztartásokba. Kolláth Bálint, a község polgármestere videóüzenetben jelentette be egyebek mellett azt, hogy átmenetileg az idősek ellátására plusz egy főt foglalkoztatnak, aki a bevásárlást, a gyógyszerkiváltást és az ebédkihordást látja el.

Felhívta a figyelmet, hogy a hivatalban az ügyfelekkel való kapcsolattartás elsődleges módja elektronikus, csak halaszthatatlan ügyben keressék fel személyesen a polgármesteri hivatalt. Tájékoztatott, hogy dr. Kolláth Bálint házorvos rendelőjében a betegek személyes ellátása megszűnik. Amihez nem szükséges személyes kontaktus, azt továbbra is ellátja telefonon, így a receptírás megoldott. A polgármester elmondta, hogy azokra a rendkívüli kiadásokra, melyek a koronavírussal kapcsolatban felmerülhetnek, a település költségvetéséből kétmillió forintot különítettek el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában