JÁSZKUNSÁG/DÉL-PEST

2020.05.31. 20:00

Gyakori jelenség a köztéri viráglopás

A közterek, utcák hangulatát erősen meghatározzák a növények és virágok. Egy-egy színpompás ágyás, vagy takaros bokor akár a környék éke is lehet. Talán éppen ezért jelentenek csábító zsákmányt, a legtöbb település pedig időről-időre nagy harcokat vív a köztéri viráglopások miatt.

Munkatársainktól

A tolvajok amellett, hogy anyagi kárt okoznak, egy-egy település összképét is csorbítják a tettükkel

Fotó: Hartai Gergely

– Több tízezer forint értékben tulajdonítottak el ismeretlenek palántákat a közterületekről nemrégiben. Minden bizonnyal hozzáértők lehettek, mert a legértékesebb növényeket vitték el tövestől – mondta Herczeg Zsolt, Mezőtúr polgármestere. Hozzátette, ez sajnos visszatérő jelenség, a lopások mellett pedig rongálások is gyakran történnek.

– Felborítják a kukákat de attól sem riadnak vissza, hogy elvigyék a padok deszkáit. A buszmegállók váróinak üvegeit egy éve cseréltük le, ezek egyelőre érintetlenek, aminek csak örülni lehet. A jövőben lehetőségünk nyílik új kültéri elemek beszerzésére, pályázati forrásból. Ezek rongálásbiztos darabok lesznek – részletezte.

A tolvajok amellett, hogy anyagi kárt okoznak, egy-egy település összképét is csorbítják a tettükkel
Fotó: Hartai Gergely

Túrkevén sem rózsásabb a helyzet. Sallai Róbert Benedek sajnálattal számolt be arról, hogy a városszépítő közösség törekvéseit és munkáját gyakran károsítják meg ismeretlenek.

– Rendszeresen szembesülünk a problémával. Ráadásul nemrég egy köztiszteletben álló, elhunyt túrkevei barátunk friss hantjáról loptak el tetemes mennyiségű koszorút. A napokban pedig közterületről, az óvoda elől vittek el minden frissen ültetett virágot – sorolta a városvezető. A rendőrség igyekszik felkutatni az elkövetőket, folynak eljárások ilyen ügyekben. A közterület-felügyelő, mezei őrszolgálatot is bevonták, hogy mielőbb rajtakapják a tolvajokat.

– A veszteség pénzben kifejezve a pár tízezres értéktől százezres nagyságrendig terjed, de az eszmei kár sokkal nagyobb. Hamarosan szélesebb körben is kiépül egy közterületi térfigyelőrendszer. Bízunk benne, hogy sikerül fülön csípni azokat, akik ennyi bosszúságot okoznak a lelkiismeretes embereknek – hangsúlyozta Sallai Róbert Benedek.

– Nagyon bosszant bennünket, amikor a köztereinkről, az emlékműveink mellől a tavasszal kiültetett árvácskákat, muskátlikat elviszik – ezt már Tiszapüspöki polgármestere mondta, aki szerint a viráglopások, ha nem is mindennap, de szezonálisan előfordulnak a településen. – A tavasszal kiültetett virágokat gyökerestől elviszik, körülbelül egy hónapon keresztül tapasztaljuk a lopásokat. Ősszel pedig jellemzően mindenszentek környékén tűnnek el a sírokról. A temetőben éppen ezért állandó felügyeletünk van, még hétvégén is.

– Két közfoglalkoztatottunk ugyanis csak a sírkert állapotáért felel. Nemcsak takarítanak és füvet nyírnak, hanem ügyelnek a temető biztonságára is. Persze ezt a nap huszonnégy órájában nem tudjuk fenntartani – tette hozzá Bander József.

Akadnak olyan települések is, ahol a köztéri lopás ritka jelenség. Kiss Gábor, Mesterszállás polgármestere arról tájékoztatott, hogy náluk évek óta nem fordult elő ilyesmi. Persze így is akad egy-két kellemetlen példa.

– Bizonyos időközönként, általában évente, valaki a rögzített gránit- vagy márványvázákat szedi össze a sírokról. Kiszámíthatatlan a ténykedése, bosszantó, hogy nem tudja az ember, mivel találkozik legközelebb a hozzátartozók síremlékeinél – mondta.

A térfigyelő kamerák megléte elrettenti a tolvajokat

– Jó néhány éve volt ugyan példa a viráglopásra, amikor kiültettük a muskátlikat. Akkor az út menti növényeinket tulajdonították el. Szerencsére azonban már régen nem lopnak belőlük a köztereken – számolt be tapasztalataikról Kőröstetétlen polgármestere.

Pásztor Imre elmondta, ebben az időszakban a legnagyobb ellenségük nem a virágtolvaj, inkább a viharos szél. A rossz idő miatt ugyanis nemrégiben száznál is több muskátlit kellett pótolniuk a falu forgalmasabb színterein. Megtudtuk, idén is kihelyezték a település különleges háromlábú, köztéri virágkaspóit.

– Eddig szőlővirágot futtattunk ezekre, most viszont muskátli díszíti azokat. Arra számítunk, hogy az idei nyáron még a korábbinál is szebb látványt nyújtanak majd – ígérte Pásztor Imre. Hozzátette, Kőröstetétlenen nem érdemes próbálkozniuk a virágtolvajoknak. A faluban ugyanis kamerarendszer ügyel a rendre, így ha eltűnik egy-egy növény, hamar a tettes nyomára akadnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában