Cserkeszőlő

2020.05.28. 11:30

Őrző-védő feladatokra képezték szolgálati kutyáikat a polgárőrök

Szokásos szinten tartó kutyaképzésüket tartották a tiszazugi polgárőrök. Fegyelmező és őrző-védő gyakorlatokra képezték az ebeket a napokban Cserkén.

P. Pusztai Nóra

Habara István (balra) Gulyás Zsolttal gyakorolt

Forrás: Beküldött fotó

– A polgárőrség négylábúi mellett a Cibakházai Vegyesüzemi Horgászegyesület hivatásos halőr kutyájának betanítását végeztük – tudtuk meg Perei Gábortól, aki a Cibakházai Polgárőr Egyesület kutyás tagjaként koordinálta a feladatok pontos elvégzését.

A Tiszaföldvár Rendőrőrs képzett kutyavezetője hat ebbel foglalkozott a tanfolyam ideje alatt. – Hétvégére a polgárőrök és a halőrök német és belga juhászkutyákkal érkeztek, melyek közül két növendék is volt – mondta.

Habara István (balra) Gulyás Zsolttal gyakorolt
Fotó: Beküldött fotó

– Alfával, egy növendékkel indultam a jelenlegi képzésnek. A minősített német juhászom mellett – akivel bő fél éve vállalok kutyás szolgálatot Cibakházán – most egy belga fajtával dolgozom együtt. Ha minden jól megy, Wolf utódja lehet – mondta Habara István. A négylábújával járőröző polgárőr képzett kutyavezetőként vállalta a hétvége feladatait.

A gyakorlathoz a Cserkeszőlő Polgárőr Egyesület tagjai csatlakoztak. A közös rendfenntartás érdekében Varga Mátyás halőr öt hónapos négylábújával is bekerült a programba.

Fotó: Beküldött fotó

– A mindennapi életben előforduló szituációkra készítjük fel az állatokat és gazdáikat. Fontos a folyamatos képzés, hiszen a szolgálatot vállaló kutya helytelenül reagálhat bizonyos helyzetekben, ha idegrendszerileg nem megfelelő, vagy a képzettség hiánya miatt. Így viszont nem kell tartani attól, hogy az intézkedés szakszerűtlen lenne – hangsúlyozta a tapasztalt szakember.

Fotó: Beküldött fotó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában