garázs

2020.06.19. 11:30

Nem hatott a megyei piacra az ingyenes köztéri parkolás

Április 6-ától az egész országban ingyenessé tették a közterületi parkolást, sokfelé ez éreztette hatását az eladási tendenciákon, különösen Budapesten csökkentek az árak. De vajon milyen befolyása volt mindennek megyénk garázspiacára?

Kovács Berta

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

– A garázsok iránti kereslet igazából a járványveszély alatt sem csökkent – nyilatkozta Bányai Zoltán ingatlanszakértő, a jászberényi Szikla 72 Kft. ingatlaniroda vezetője. – Már csak azért sem, mert Jászberényben is egyre több az autó. Így még befektetési szempontból is megéri garázst vásárolni, hiszen jó áron lehet bérbe adni. Az autó pedig nagyobb biztonságban van a zárt helyen, arról nem is szólva, hogy lakótelepen jellemzően egyéb dolgokat is a garázsban tárolnak: például hűtőszekrényt, vagy a hobbieszközöket, így akár a horgászbotokat is ott tartják.

Az ingatlanszakértőtől megtudtuk, Berényben is meghatározza az árakat, hogy pontosan hol helyezkedik el a garázs és milyen minőségű. A a belvárosi, jó állapotú, téglaépítésű garázsokért most is elkérnek 3 millió forintot, míg a központtól messzebb, a régebbi építésű garázsokhoz fele vagy akár harmada árért is hozzájuthatnak a vevők.

Bányai Zoltán azt is kifejtette, a vírushelyzet kapcsán ingyenessé tett parkolás Jászberényben biztosan nem generált több autóvásárlást, mivel eleve sem fizetősek a parkolók, autókereskedő ismerősök pedig arról számoltak be, hogy az utóbbi hónapok veszteségesek voltak, az emberek visszafogták kiadásaikat.

Úgy tűnik, a szolnoki kereslet-kínálatot sem befolyásolta különösebben a megnövekedett gépjárműhasználat és az ingyenessé vált parkolás.

– Szolnokon egyébként is kevés az eladó garázs, és nem tapasztaltuk, hogy az utóbbi hónapokban szembetűnően többet akartak volna eladni vagy megugrott volna irántuk a kereslet. Az árakban sem mutatkozott elmozdulás a veszélyhelyzet alatt – számolt be róla Fekete Sándorné, a Duna House szolnoki irodavezetője. – Azt azonban mi is tapasztaljuk, hogy mióta ingyenes a parkolás, sehol sem lehet megállni autóval Szolnokon, minden parkoló tele van – tette hozzá.

A kisebb városokban is hasonló a helyzet. Törökszentmiklóson például most is másfél-kétmillió forintért lehet garázst venni – már ha akad értékesítésre szánt. Mint azt Csőke István helyi ingatlanértékesítő hangsúlyozta, nem sok eladó garázs van a városban, bár lenne rá igény, főként a lakótelepre költözők körében. De utóbbi hónapokban sem a kereslet, sem a kínálat nem változott, ugyanolyan gyenge a forgalmuk.

Az internetes ingatlanportálokat nézve, Szolnokon most is találunk olcsó garázst, és olyat is, melynek árából már lakást vásárolhatnánk.

Kínálnak például a belvárosban, új építésű ház alagsorában 1,89 millió forintért tizenkét négyzetméteres gépkocsibeállót, kintebb eső területen 2,15 millió forintért közepes állapotú, tizenöt négyzetméteres garázst. Kaphatunk 2,5 és 3 millió forintért a Tallinn városrészben lévő garázssoron újszerű, tizenhét négyzetméteres garázst, vagy a Széchenyi-lakótelepen tizenhat négyzetmétereset 3,35 és 3,5 millióért.

Vehetünk 4,75 millióért a vasútállomásnál tizennyolc négyzetmétereset, a belvárosban 4,8 millióért huszonhárom négyzetmétereset. De akad a belvárostól három percnyire huszonhét négyzetméteres, üzlettérként is használható garázs 8 millió forintért, sőt, a Tallinn városrészben kétállásos, negyven négyzetméteres garázst is találunk, melyen – akár autószerelő műhelynek is ajánlva – 18 millió forintért szeretne túladni tulajdonosa.

Ritkán kérik értékesítő segítségét

Bányai Zoltán ingatlanszakértő rámutatott, az eladó, kiadó garázsok túlnyomó többsége nem ingatlanértékesítőn keresztül talál gazdára. Lakótelepeken jellemzően szájhagyomány útján terjed a híre, ha valaki garázst akar eladni, és ezek gyorsan el is kelnek. Leginkább csak akkor keresik meg az ingatlanosokat, ha irreális áron szeretnének értékesíteni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában