orvoshelyzet

2020.06.26. 16:30

Nem marad ügyelet nélkül a Tiszazug

A fő téma az aktuális kérdések és a taglétszám alakulása mellett a térség orvosi ügyeletének ellátása, mely rendszer átalakításra is szorulna.

P. Pusztai Nóra

A legtöbb önkormányzat szűk költségvetésből dolgozik, az idei elvonások hatására talán még inkább problémát okoz az orvosi ügyeletre szánt összeg kigazdálkodása. Bár a szerződések lejárta közeledik, de a veszélyhelyzetre való tekintettel meghosszabbították azokat. A közbeszerzés, de egyéb tárgyalások is nehezen működtek az elmúlt időszakban.

– Egyelőre marad az orvosi ügyelet eddigi rendje. Nem egyszerű a jelenlegi forma, hiszen nagyon sokba kerül az önkormányzatoknak. A települések főre lebontva fizetik be a meghatározott összeg kétharmadát, a maradék részt az állam vállalja. A kicsiknek, de nekünk is megterhelő – mind anyagilag, mind szakmailag – ellátni ezt a feladatot – mondta dr. Papp Antal, Martfű polgármestere, a Tiszazugi Önkormányzatok Társulásának vezetője. A napokban tartott társulási ülésen döntés születhet a helyzetről.

– Kötünk egy szerződést a mostani szolgáltatóval, folytatjuk ezt az üzemeltetést tovább, egészen addig, amíg az új közbeszerzési eljárás lezajlik – emelte ki. Évek óta szó esik a rendszer átszervezéséről, de eddig nem történt változás.

– Sajnálom, hogy nem viseli az állam ezt a terhet. Megtehetnék, hogy létrehoznak körzeteket, kórházakhoz rendelik hozzá az ellátást, egyszerűbben meg lehetne oldani, mint most, amikor az önkormányzatok próbálják keresni mind pénzben, mind szakmailag a legjobb lehetőséget – magyarázta a polgármester, majd megemlítette a szelevényi hulladéklerakó területének későbbi újrahasznosításának kérdését is.

– Már most hegyekben áll a szemét, az állapot nem sokáig tartható. A becslések szerint három-öt éven belül megtelik a lerakó. Alapesetben a hul­ladékszállítási díjba építették a rekultiváció díját, de az összeg nem áll rendelkezésre. A Tiszazugi Önkormányzatok Társulása évekkel ezelőtt beperelte az üzemeltető céget, melyet meg is nyert, jelenleg másodfokon van az ügy. A vállalkozás viszont felszámolási eljárást indított maga ellen. Ahhoz, hogy el tudják végezni a rekultivációt, több százmillió forintot kellene kigazdálkodni a hulladéklerakó elkészítésében részt vevő településeknek.

Nem mindig tudják, kit hívjanak

Az orvosi ügyelet azon sürgős esetekre vonatkozik, melyeket törvényben rögzítenek. A lakosok egy része viszont nem ismeri, hogy mely helyzetben kit kell keresnie.

– A körzeti orvos rendelési idején kívül kötelező biztosítani, hogy sürgős esetben elérhető legyen, ezt készenléti időnek hívják. Ezenfelül hétköznap 16 és 8 óra között, valamint hétvégén működik az ügyelet, ekkor kell biztosítani a betegellátást. Átfedések vannak, hogy mi tartozik a mentőszolgálathoz – mondta dr. Papp Antal.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában