Galériával

2020.06.28. 20:00

Szezonindításként tókerülő kerékpáros túrát tartottak a Tisza-tónál

Igazi nyári meleg fogadta a hétvégi VIP Tisza-tó Kerülő Kerékpártúra résztvevőit június 28-án, vasárnap reggel. A Tisza-tó Napja programsorozat helyett került sor a vidám hangulatú, figyelemfelhívó megmozdulásra. Sokan pattantak nyeregbe, hogy idén is megtegyék a hatvanhét kilométeres távolságot.

Ujvári László

Fotó: Ujvári László

Eddig minden évben megrendezték a Tisza-tó Napját, melynek keretében több tízen, alkalmanként akár száznál is többet kerekezték körbe hazánk második legnagyobb tavát. Az idei program különlegességét az adta, hogy éppen egy hete adták át a forgalomnak a Poroszló és Tiszafüred között megépült kerékpárút-szakaszt, mely az utolsó hiányzó része volt a Tisza-tó körüli kerékpárút-hálózatnak.

Tiszafüreden, a Tisza-tavi Kerékpáros Centrumnál gyülekeztek a kerékpárosok. Részt vett a tókerülő túrán Révész Máriusz, aktív Magyarországért felelős kormánybiztos, F. Kovács Sándor, a térség országgyűlési képviselője, valamint Hubai Imre, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés és a Tisza-tó Térségi Fejlesztési Tanács elnöke.

– Úgy tűnik, hogy nemcsak a hőmérséklet, hanem a résztvevők száma is csúcsot dönt a mai napon – köszöntötte a túrázókat Galó Anita, a fejlesztési tanács turisztikai szakértője.

– Mivel a Tisza-tó Napja idén elmaradt, mindenképpen szerettük volna megrendezni ezt a túrát. Bízom benne, hogy a nap végén jó hangulatban és hasonlóan jó időben érkezünk ide vissza – tekintett előre optimistán.

Az időjárás pedig őt igazolta, végig napsütés kísérte a mezőnyt, melyben ott tekert Dr. Berkó Attila, megyei kormánymegbízott és Piroska Miklós, a megyei közgyűlés korábbi elnöke is.

A köszöntők után Busi László, a Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság vezetője adott útbaigazítást és a vonatkozó szabályok maradéktalan betartására kérte a kerekezőket. A menetrendet tartva, kilenc órakor indult útnak a mezőny Poroszló felé. Az első tíz kilométeres szakasz után a poroszlói Delfin Kikötőben, majd az újlőrincfalvai kikötőben pihentek meg.

– Örömmel látom, hogy idén is sokan vesznek részt a kerékpártúrán. A koronavírus-járvány felülírt számos korábbra tervezett programot, éppen ez adja a mai túra jelentőségét – fogalmazott hírportálunknak F. Kovács Sándor.

Bár a túra jó hangulatban telt, a rekkenő hőség igénybe vette az edzett szervezetet is, ezért minden településnél pihenőpont várta a mezőnyt. Rövid szusszanás és frissítő után már indultak is tovább, Sarud és Tiszanána-Dinnyéshát után, dél körül érkeztek Kiskörére. Jó ízű ebédet követően Abádszalók, Tiszaderzs és Tiszaszőlős következett. Ötven kilométer volt már a lábakban délután háromkor, a kitartó kerékpárosok egymás után pipálhatták ki a megállópontokat.

Egyre sikeresebbnek és népszerűbbnek látja a térséget Hubai Imre. Rámutatott: Az elmúlt időszakban felértékelődött az aktív turizmus, a sportolás, a kerékpározás és a horgászat.

– Mindig nagy élmény szembesülni azzal, hogy mennyi értéket, látnivalót és lehetőséget rejt a Tisza-tó – jegyezte meg. Kiemelte: Köszönet illeti a térség településeit a szívélyes fogadtatásért és a színvonalas vendéglátásért.

A túra utolsó előtti állomásán, Tiszafüred-Örvényen egy emléktábla avatására is sor került. Éppen nyolcvan évvel ezelőtt épült az ott található szivattyútelep és a köznyelvben csak Horthy-csatornaként emlegetett öntözőrendszer.

A fáradt, nap barnította mezőny délután öt óra körül ért vissza a kiindulási pontra. A pihenőkkel együtt számolva, pontosan nyolc óra alatt teljesítették a közel hetven kilométeres túrát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában