Szemét

2020.07.09. 20:00

Hulladék csúfítja az utak szélét megyénkben is

Hatezer köbméter illegális út menti hulladékkal kell elbánnia jelenleg a Magyar Közút Nonprofit Zrt.-nek. Mindez a Jász-Nagykun-Szolnok és Pest megyei részekre is vonatkozik. A társaságtól megtudtuk, mely területek érintettek leginkább térségünkben, és miként igyekeznek javítani ezen az állapoton.

Munkatársainktól

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Közel négyszáz köbméternyi illegálisan lerakott hulladék található megyénkben az országos közúthálózat mentén – tájékoztatta hírportálunkat Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztályvezetője.

– Jász-Nagykun-Szolnok megyében elsősorban a 4-es, 44-es, 31-es, 32-es, 33-as és a 34-es számú főutak mentén jellemző nagyobb mennyiségben az illegális hulladéklerakás. Ezen túl a pihenő- és parkolóhelyeken, útcsatlakozások környezetében, illetve a már használaton kívüli, úgynevezett felhagyott nyomvonalak mentén jellemző a nem közlekedés során keletkező hulladékok, például építési törmelék, háztartási kisgépek, állati maradványok, növényi hulladék elhelyezése – fejtette ki Pécsi Norbert Sándor.

– Az összegyűjtésre, elszállításra és ártalmatlanításra tavaly 143,9 millió forintot, míg idén eddig 35,1 millió forintot költöttünk. Minden szemét, amit nem az erre a célra kihelyezett gyűjtőedényekbe helyeznek, illegálisan lerakott hulladéknak számít. Tavaly 1037 tonna, míg idén eddig 190 tonna szemetet gyűjtöttek munkatársaink megyei szinten – tette hozzá az osztályvezető.

Kamerák kihelyezése jelenthetné a megoldást

A Szolnok és Kőröstetétlen közötti útvonal mentén is időről időre szemétkupacok tűnnek fel. Ottjártunkkor egyebek mellett televízió műanyag burkolatával, hűtőszekrény maradványával, de hulladékkal teletöltött zsákhalmokkal is találkoztunk a környéken.

– Az út Kőröstetétlenhez közel eső szakaszán szerencsére már nem jellemző a hulladéklerakás. Az abonyi és a szolnoki út találkozásánál lévő, úgynevezett „kőrakásnál” azonban van megfelelő parkolási lehetőség, s oda mindig leraknak pár kocsi szemetet – osztotta meg tapasztalatait Kőröstetétlen polgármestere.

Pásztor Imre úgy véli, ha meg is oldják a szemét elszállítását erről a területről, nemsokára újabb kupacok jelennek meg. A megoldás szerinte kamerák elhelyezése lenne, így lehetne csak gyorsan megfékezni a szemetelőket. A településvezető hangsúlyozta, az útszakasz Pest megyei részét nemrégiben felújították, árkot is építettek mellé. Emiatt a hulladékot lerakó személyek már nehezebben tudnak megállni az út szélén, hogy kidobják a szemetet.

Nagyon sokat költenek az elszállításra

Pécsi Norbert Sándortól megtudtuk, hogy Abony, Újszilvás, Kőröstetétlen, Jászkarajenő és Törtel környezete a nagy átlaghoz képest rendezettebb, így itt arányaiban kevesebb hulladék található. A helyi önkormányzatok és a civilek jó példát mutatnak a rendszeres önkéntes munkával elvégzett szemétszedési akciókkal.

– A koronavírusra való tekintettel idén társaságunknak nem volt lehetősége megszervezni „Jobb, ha el se dobod” szemétgyűjtési akcióját, így ezért is nagy segítséget jelent a helyiek pozitív hozzáállása és áldozatos munkája – mondta Pécsi Norbert Sándor.

– Mindemellett társaságunk tavaly 1,2 millió forintot, idén pedig 500 ezer forintot költött csak ezen kisebb területen az elszórt, vagy illegális lerakóként megjelenő hulladékok felszedésére, elszállítására és hulladéklerakó telepen történő lerakására. Jelenleg a tavaszi szemétszedési munkálatok lezárultak, nincs tudomásunk jelentősebb mennyiségű illegálisan elhelyezett hulladékról. Általános viszonylatban elmondható, hogy külön problémát jelent sok esetben, ha a társaságunk által elszállított hulladék helyén szinte azonnal ismét megjelenik a szemét, akár egy-két napon belül.

Értékelik a civilek segítségét

A közútkezelő örömmel értesül a különböző hulladékvadász és nyitott szemmel járó szervezetek kezdeményezéseiről, azonban a jogszabályi előírás az ingatlan tulajdonosát, illetve vagyonkezelőjét kötelezi minden esetben, amikor a hulladék eredeti birtokosa nem megállapítható. A gyakorlatban az esetek döntő többségében a Magyar Közút Nonprofit Zrt.-t terheli a hulladék elszállításának költsége, miközben a társaság sok erőfeszítése ellenére újra és újra felhalmozódik a szemét.

– Ezen túl további gondot jelent, hogy a kötelező határozatban foglalt hulladékszállításra adott határidő betartása miatt gyakran a munkafolyamatok átcsoportosítása szükséges, ami társaságunk alapfeladatainak ellátását akadályozza – világított rá Pécsi Norbert Sándor. – Saját kampányainkon túl minden civil segítséget is szívesen fogadunk, amivel az ismétlődő hulladéklerakások visszaszorítása, társadalmi szemléletformálás, illetve a meglévő probléma felszámolása kapcsán nyújtani tudnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában