Galériával

2020.07.30. 14:00

Történelmi ikonok kerültek ismét szembe egymással Szolnokon

Legendák találkozásának lehetnek szemtanúi a látogatók a RepTárban. Erről tartottak csütörtökön sajtótájékoztatót a helyszínen, amely egyúttal az időszakos kiállítás ünnepi megnyitóját is jelentette.

Szabó Lilla Laura

Fotó: Fodor Orsolya

Az egymással szemben elhelyezett ikonikus német Messer és a brit Spitfire repülőgépeket Magyarországon elsőként a megyeszékhely repülőmúzeumában tekinthetik meg az érdeklődők.

– A Lengyel Repülési Múzeum és a RepTár Szolnoki Repülőmúzeum együttműködésének köszönhetően érkezett Szolnokra a Supermarine Spitfire LF Mk.X VIE vadászrepülőgép. A megvalósításban fővédnökséget vállalt a Lengyel Köztársaság Nagykövetsége, tovább erősítve a lengyel-magyar baráti és szakmai kapcsolatot – tájékoztatott Kovács Ákos, a RepTár ügyvezető igazgatója. Hozzátette, a Spitfire érkezése hosszas, ám gyümölcsöző egyeztetések sorának eredménye, ezért különösen nagy sikerként értékeli mindkét fél.

– A szóban forgó vadászrepülő a britek legkedveltebb harci gépe volt, majd az ellenállás szimbóluma lett. Ezt a típust az alacsony és közepes magasságú légi harcra, valamint földi támadásokra fejlesztették ki – magyarázta Kovács Ákos. Kiemelte, ritka és rendhagyó a múzeum életében, hogy a Spitfire egykori nagy ellenfele, a Messerschmitt Bf 109 típusú gép mellett kapott helyet.

– A nálunk vendégeskedő modellt 1944-ben gyártották, a Kanadai Királyi Légierő kötelékében szolgált a II. világháborúban, Európában. Túlélte a csapásokat, majd először a londoni Royal Air Force Múzeum, majd a Lengyel Repülési Múzeum tulajdona lett. Időközben egy nagy sikerű mozifilmben, az Angliai csatában is szerepelt – részletezte az ügyvezető igazgató.

– Szeretném megköszönni a szolnoki valamint a lengyel múzeum minden munkatársának, hogy a különleges találkozás létrejöhetett – ezt már Bátori Zsolt, a Szolnoki Lengyel Kisebbségi Önkormányzat elnöke mondta. Egyebek mellett kiemelte a magyar-lengyel barátság évszázados hagyományát, jelenkorig tartó kötelékét.

– Ebben a helyzetben is megmutatkozott, nem elegendő a szakmai felkészültség, a szíveknek is dolgoznia kell – tette hozzá. A két nép jó kapcsolatának, erejének szemléltetéseként a történelemből hozott további példákat.

A műszaki és szakmai részleteket Magó Károly, az MH 86. Szolnok Helikopter Bázisának zászlósa ismertette a jelenlévőkkel.

– Most van az angliai légi csata évfordulója, amelynek egyik szimbóluma maga a Spitfire volt. A II. világháború idején, amikor a németek lerohanták Nyugat-Európát, a szigetország állt ellen egyedül – kezdte Magó Károly. Hozzátette, a repülés és háborúk történetében egyedülálló módon ez volt az első olyan ütközet, ahol a hadviselő felek kizárólag a levegőben csaptak össze egymással. Így még kiemelkedőbb annak jelentősége, hogy Szolnokon látható ez a gép.

– A légi csatával kapcsolatban fontos kiemelni, hogy az angolok végig taktikai előnyben voltak. Hiszen ők döntötték el, mikor támadják meg az ellenséget, és pontosan hol. Emellett a radar technika segítségével felmérhették a betolakodók helyzetét, betörési pontjait – részletezte Magó Károly.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában