emlékfutás

2020.09.22. 19:00

A megyeszékhelyen ért célba a rákócziújfalui katona

A Nemzeti összetartozás évében száz napon át futott Józsa Tibor zászlós. A rákócziújfalui katona még tavasszal tervezte meg a száz települést érintő útját, hogy méltóképpen megemlékezhessen a centenáriumról. „Békeidőben„ Heves, Nógrád és Jász-Nagykun-Szolnok megyére terjed ki díszelgő tevékenysége, így most mindegyikből harminchárom települést érintve teljesítette a távokat.

P. Pusztai Nóra

Józsa Tibor zászlós futásának utolsó távjához a szolnoki helikopterbázis katonái is csatlakoztak

Forrás: Beküldött fotó

Szeptember 11-én, Szolnokon ért célba Józsa Tibor, a helyőrség komendáns zászlósa, aki virtuális emlékfutásával hívta fel a figyelmet a centenáriumra.

– Katona vagyok, június 4-én különböző helyszíneken szoktunk megemlékezéseket tartani, ezeket viszont a járványhelyzetre tekintettel idén eltörölték. A századik évforduló jeles alkalmai maradtak el, innen jött az ötlet, hogy valahogy mégis méltóképpen kellene megemlékezni az eseményről – mesélt a kezdetekről a zászlós.

– Az eredeti terv szerint egy hat-nyolc fős váltóval indultunk volna neki a valós helyszíneknek, de a vírushelyzet átírta a terveket. Száz kilométert sok lett volna egyhuzamban lefutnom, így döntöttem amellett, hogy azokból a megyékből, ahol békeidőben díszelgést hajtok végre, kiválasztok harminchárom-harminchárom települést és az ezeket összekötő távolságokat futom végig – részletezte tervét.

A befutó helyszínéül Szolnokot, mint a helyőrség központját jelölte ki.

– Innentől csak matematika volt az egész, egy internetes alkalmazással összeállítottam az útvonalat, a fő közlekedési utakat kihagyva végül Balassagyarmatot választottam kiindulásul. Mivel ez a legbátrabb város, történelmileg is jelentős a csehek kiverése miatt, így alkalmasnak találtam erre a célra – magyarázta.

Június ötödikén meg is tette az első távot Balassagyarmat és Patvarc között. Akadtak napok, amikor csak négy-öt kilométert futott, de voltak tizennégy-tizenöt kilométeres távok is, összesen hatszáznyolcvanat tett meg. A szakaszokról és a települések emlékműveiről a közösségi oldalán tájékoztatta a követőit.

Józsa Tibor zászlós futásának utolsó távjához a szolnoki helikopterbázis katonái is csatlakoztak
Fotó: Beküldött fotó

– A díszelgés mellett a hagyományőrzés a munkám és a hobbim. Elhatároztam tehát, hogy a településen lévő hősi emlékműveket górcső alá veszem, ezzel próbáltam a honvédséget és a civil társadalmat még közelebb hozni egymáshoz – hangsúlyozta.

– Meglévő adatbázisból dolgoztam, melyben a három megye minden településének emlékműveit összegyűjtöttem, az itt található információkat levéltári és egyéb kutatásokkal egészítettem ki remélve, hogy közelebb hozhatom ezt a különleges katonai feladatot – emelte ki. Hozzátette: szerette volna bemutatni a munkáját és felhívni a figyelmet arra, hogy az elődök és hősök tisztelete mennyire fontos.

Három alkalommal a tényleges helyszínen futott

Szabadság híján a lakóhelyének környékén teljesítette a kijelölt távokat Józsa Tibor. Három alkalommal mégis volt szerencséje a helyszíneken futni.

– Mátraderecskén nyaraltunk, majd a Tisza-tónál is, Abádszalók környékén. Épp az adott napokra esett a környékbeli szakasz, így azokat ténylegesen ott teljesítettem, ahogy a Rákóczifalva és Szolnok közötti távot is. Az utolsó napon a helikopterbázisról még négy kollégám csatlakozott hozzám, akik velem együtt tették meg az utolsó hat kilométert – mesélte.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában