A szabályok betartásával látogathatók az előadások Szolnokon is

A koronavírus első, tavaszi hulláma után még inkább izgalommal telve kezdték meg az új tanévet és félévet az iskolások, hallgatók, országszerte. Az egyetemeken is komoly szabályok betartásával indult el a szemeszter. Ahogyan a Debreceni Egyetem Szolnok Campusán is.

Szabó Lilla Laura

A Szolnok Campus tantermeiben biztosítják a szükséges védőtávolságot az előadások és szemináriumok résztvevői között

Fotó: Csabai István

Az egyetem hivatalos tájékoztatója szerint ennek során kötelező volt a szájmaszk használata, a kézfertőtlenítés, valamint a legalább másfél méteres biztonsági távolság megtartása. A szolnoki campuson az őszi szemeszter szeptember hetedikén, az egészségügyi előírások szigorú betartásával kezdődött el.

– A fennálló egészségügyi válsághelyzethez igazodva a Debreceni Egyetem saját intézkedési tervet dolgozott ki. Ebben az egyes szervezeti egységek szabályozták a biztonságos munkavégzés és oktatás feltételeit – mondta dr. Szabó Attila Péter megbízott campusigazgató.

Hozzátette, a Szolnok Campuson a Gazdaságtudományi Kar dékánja külön dékáni utasítással szabályozza az oktatás során betartandó megelőző intézkedéseket.

– Rendszeresen végezzük a hallgatók testhőmérsékletének mérését. Ezt követően ki kell tölteniük az úgynevezett kockázatszűrő kérdőívet. A személyi higiéné betartása pedig a felsőoktatási intézményben tartózkodó minden személy részéről szükséges. Ez magában foglalja a gyakori szappanos kézmosást vagy alkoholos kézfertőtlenítést – sorolta. A Szolnok Campus területén több helyen is automata kézfertőtlenítő berendezéseket helyeztek ki, melyek használata kötelező.

A Szolnok Campus tantermeiben biztosítják a szükséges védőtávolságot az előadások és szemináriumok résztvevői között
Fotó: Csabai István

– A megfelelő fizikai távolság megtartása is rendkívül fontos az intézmény területén belül, megakadályozva ezzel a vírus továbbterjedését. A sorban állás szabályait figyelembe véve, a várakozók között legalább másfél méteres távolságot kell tartani.

A kar ezt jól látható jelzésekkel, felfestéssel és figyelemfelhívó táblákkal biztosítja – részletezte dr. Szabó Attila Péter. Kiemelte, a hivatali helyiségekben – úgymint a tanulmányi ügyintézés és a hallgatói ügyintézés irodái – plexifalat építettek be.

– Az ajtókilincseket, liftgombokat, kapcsolókat, fogantyúkat, korlátokat és egyéb, gyakran érintett felületeket sűrűn fertőtlenítjük – hangsú­lyozta. Az előadásokkal, tanórákkal kapcsolatos legfontosabb szabály, hogy azokat kizárólag egészséges, koronavírus-megbetegedés tüneteit nem mutató személy látogathatja. Emellett az intézményeken belül, zárt térben, illetve szabadtéri rendezvényeken a maszk használata kötelező.

Nem rendeltek el korlátozást

Dr. Szabó Attila Péter megbízott campusigazgató kiemelte, nem volt szükség létszámkorlátozás bevezetésére.

– A nagyobb létszámú előadások esetében gondoskodunk olyan tantermekről, amelyekben biztosítható az előírt védőtávolság betartása. Amennyiben pedig a járványügyi helyzet megköveteli, az oktatás a tavaszi szemeszterhez hasonlóan távolléti oktatásban folytatódik. Tehát a Debreceni Egyetem e-learning rendszerén keresztül valósítjuk meg – mondta.

Hozzátette, erre abban az esetben kerülhet sor, ha a járványhelyzet romlik, és a fertőzés felüti a fejét az intézményben. Egyébként az oktatók és a hallgatók is rendelkeznek az online tanrendhez szükséges tudnivalókkal, eszközökkel. A Debreceni Egyetem vezetése pedig folyamatosan tartja a kapcsolatot a szakigazgatási szervvel, az érintett hatóságokkal, hogy felkészülten reagálhassanak az esetleges változásokra.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában