Galériával

2020.09.02. 14:00

Pazar kilátás nyílik a szolnoki belvárosra

Véget értek a Várkapu Látogatóközpont építési munkálatai, a következő lépés a belső tér kialakítása lesz.

Hartai Gergely

Fotó: Csabai István

A tervek szerint egy éven belül a berendezés is a helyére kerül. A komplexum környezetének kiépítése azonban ennél tovább tart majd, ám az érdeklődők – vezetett módon – ebben az időszakban is látogathatják a kiállításokat. Verebes György, a Szolnoki Művésztelep vezetője és dr. Kertész Róbert, a Damjanich János Múzeum régésze a helyszín pénteki bejárásakor arról beszélt, a rendhagyó tárlatban korszerű és hagyományos eszközökkel egyaránt bemutatják a szolnoki vár történetét. Így például terepasztallal, vetítőteremmel, makettekkel, és digitális tudásfallal. Az épület egyik nagy előnye, hogy kilátóként is funkcionál.

– Azt reméljük, hogy az emeleten található kiállítóhelyekkel és a földszinten lévő kávézóval a központ a megyeszékhely idegenforgalmának gócpontja lesz. A Zagyva-gát kialakítása, a Damjanich-szobor környékének parkosítása, a várhoz kapcsolódó tematikus játszótér, valamint a megújult művésztelep teszi majd teljessé a létesítmény környezetét – mutatott rá Verebes György.

Dr. Kertész Róbert ezután arra hívta fel a figyelmet, hogy az egyes szinteken a vár összes korszakát megjelenítik. Ezzel együtt kiemelt céljuk, hogy a múlt homályába veszett láthatatlan erősség legfontosabb nyomait mindenki számára elérhetővé tegyék.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában