Újabb szolnoki iskolában jelent meg a koronavírus

Kettőszáztizennégyre nőtt az igazoltan koronavírussal fertőzöttek száma szerdára Jász-Nagykun-Szolnok megyében, ez az előző naphoz képest hét új esetet jelent. Szinte nincs már olyan nap, hogy ne jelenne meg a vírus valamelyik oktatási intézményben is, legutóbb a Szolnoki SZC Pálfy-Vízügyi Technikum jelentette be közleményben, hogy két évfolyamon digitálisan oktatnak tovább a héten, miután egy pedagógusnál kimutatták a koronavírus-fertőzöttséget.

Molnár-Révész Erika

Az egyik oktató koronavírustesztje lett pozitív a Szolnoki Szakképzési Centrumhoz tartozó Pálfy-Vízügyi Technikumban, ezért az érintett 10. és 11. évfolyamos tanulókat a héten digitális formában oktatják. A többi diák oktatása személyes jelenléttel zajlik tovább – írta szerda reggeli közleményében Kalmár Andrea, a centrum főigazgatója és Hicsó György kancellár.

Szinte nincs olyan nap a megyében, hogy ne küldjenek haza különböző oktatási intézményekből osztályokat, azokat, melyekkel a pozitív tesztet produkáló pedagógus érintkezhetett. A kontaktkutatást és a további teendőket ilyenkor a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya végzi– tudtuk meg Szutorisz-Szügyi Csongortól, a Szolnoki Tankerület igazgatójától. A tankerület vezetője elmondta, a hozzájuk tartozó intézményekben folyamatosan követik a fertőzöttek számát.

– A szerda reggeli adatok szerint a Szolnoki Tanke­rületi Központhoz tartozó tizenkétezer diákból három igazoltan koronavírus-fertőzött van. Az ezernégyszázötven pedagógusból pedig egy. Természetesen ettől a számtól jóval több tanuló és pedagógus van karanténban, hiszen a családban vagy bárhol máshol érintkezhetett fertőzöttel, ezért jelenleg tesztelés alatt állnak – mondta az intézményvezető.

Egy kérdőív alapján dönt az orvos

A házi gyermekorvosoknak az iskolákkal kapcsolatban járványügyi teendőjük nincs, viszont betegség esetén, a hallott tünetek alapján kérhetik a páciens tesztelését.

– Lázas, légúti beteg gyermek nem jelenhet meg a rendelőben, mindenképpen telefonon kell keresni bennünket. Egy kifejezetten erre a célra szolgáló kérdőív alapján döntjük el, hogy kérünk-e a gyermek számára koronavírustesztet, vagy sem. Dönthetünk úgy, hogy nem kérünk vizsgálatot, de akkor is tíz napig mindenképpen otthon kell maradnia a gyermeknek, hogyha mégis beteg, akkorra már ne legyen fertőzőképes. Ahhoz, hogy újra közösségbe mehessen, a tünetek kezdetétől számított tíz nap, plusz háromnapi tünetmentességnek kell eltelnie – válaszolta kérdésünkre dr. Orosz Ágnes szolnoki házi gyermekorvos.

Hozzátette, amennyiben a gyermekgyógyász úgy dönt, hogy tesztet kér páciense számára, értesíti a mentőszolgálatot, amely elvégzi a mintavételt, majd a kapott eredményeket a háziorvos az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térben, vagyis a számítógépes rendszeren keresztül látja.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában