Galériával

2020.10.10. 15:30

Roma ételekből állítottak össze receptgyűjteményt Jászapátin

Bodag, tyúkos káposzta, lecsós tészta és sárban sült hal – ezek az autentikus roma ételek a jászsági cigányság körében is jól ismertek. A hagyományos roma gasztronómia receptjeit gyűjtötték össze Jászapátin, és állították össze belőlük az Üljünk asztalhoz! című receptfüzetet, melyet a napokban mutattak be. Ételeiket előszeretettel fűszerezik, szeretik a csípős ízeket.

Illés Anita

A program záróünnepségén Borhy György receptfüzetet adott át Sós Benke Jánosnénak, aki szintén részt vett a régi roma ételek összegyűjtésében

Fotó: Pesti József

Helyi roma családok, felnőttek és fiatalok életvitelét, személyiségfejlődését segítette az elmúlt öt évben a Kis Szent Teréz Kamilliánus Közösség fejlesztő tevékenysége. A program záróünnepségén Kis Józsefné, a közösség vezetője elmondta, hogy az önkormányzat társadalmi integrációs pályázatainak részeként valósult meg a projekt, melyben konzorciumi partnerként vettek részt.

Tíz jászapáti családot vontak be a kezdeményezésbe. A résztvevőknek többek között gazdasszonyképzést, háztartásvezetést, konyhakerti gazdálkodást tartottak. A csoportfoglalkozásokon elméleti és gyakorlati feladatokat egyaránt elsajátítottak. Emellett sokszor lelki segítséget is adtak a családoknak, meghallgatták problémáikat.

– A háziasszonyok sok praktikus javaslata adta az ötletet a receptek összegyűjtésére. Erre a csoport hölgy tagjai vállalkoztak. A szakácskönyv egy csipetnyi falat, ízelítő a cigány ételekből. Az egyszerű, gyorsan elkészíthető ételeket kedvelik, melyek alapja sok esetben a lecsó, avagy a „lacsau”. Ételekeit leginkább csípősen szeretik, mely szenvedélyes lelkületüket tükrözi – olvasható a kiadványban, melyet Kis Józsefné és Borhy György készített. Érdekes ízvilágot és elkészítési módokat mutat be a füzet.

– Az egyszerűséget szeretjük – kezdte Sós Benke Jánosné, aki aktívan közreműködött a receptek gyűjtésében. Arról kérdeztük, hogy régen milyen ételek kerültek a családi asztalra. – A szegénység nagy úr volt, ezért szüleim olcsó alapanyagokból főztek, sütöttek. Ilyen például a bodag, avagy cigány kenyér. Csak liszt, szódabikarbóna, víz és só kell hozzá. Ezt sparhelt tetején sütötték ki, és legtöbbször kenyér helyett fogyasztották – mesélte. Elárulta a cigány pörkölt, vagyis a „lacsaus” tészta titkát is.

– Ez az egyik kedvencem. A nokedlihez fél kiló liszt, egy tojás és só szükséges. A lecsóhoz pedig zsír, négy vöröshagyma, szintén négy paprika, paradicsom, színező fűszerpaprika és só. Első lépésként a zsírban megpirítjuk az apróra vágott vöröshagymát. Ezt meghintjük fűszerpaprikával, majd hozzáadjuk a paprikát, paradicsomot, és sóval ízesítve puhára főzzük. A nokedlit forrásban lévő sós vízben kiszaggatjuk. Ezután a kifőzött nokedlire rászedjük a lacsaut, és jól összekeverjük. Csípős paprikával fokozhatjuk még az ízét – részletezte a cigány pörkölt főzésének menetét.

Ízletes finomság a sárban sült hal

Először kicsit bizarrnak tűnhet a hal sárban sütve recept, melyről Farkas Jolán osztott meg érdekességeket.

– A kifogott halat jól meg kell mosni, majd a belső részeket eltávolítjuk, de nem pikkelyezzük le. A halat sózzuk és megszórjuk őrölt paprikával. Ezt követően pedig betekerjük fűszálakkal összekevert sárral, és izzó parázsba dobjuk. Időként megforgatjuk. Amikor látjuk, hogy kérgesre sült, kivesszük a parázsból, és egy kővel nagyot ütünk rá. A kéreg széttörik, így kivesszük belőle a finomra sült halat. Pikkely nem marad rajta, mert az a sárkéreghez tapad – magyarázta Jolán.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában