Zöldhulladék

2020.11.19. 11:30

Januártól tiltólistára kerül az avarégetés megyénkben is

Január 1-jén kikerül az önkormányzati hatáskörből az avarégetés szabályozása. Törvény született ugyanis, hogy jövő évtől nem lehet zöldhulladékot égetni sehol az országban. Cél a levegő minőségének javítása és a lakosság egészségének védelme

Rimóczi Ágnes

Ne égessünk nedves növényeket!

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Leginkább vidéken jellemző, hogy ősszel és tavasszal a kertekben, gyümölcsösökben nagy mennyiségű fű, gally, nyesedék keletkezik. Mindezek „kezelésére” sokak az égetést alkalmazzák, pedig van más megoldás is. Egy besenyszögi család a lehullott faleveleket összegereblyézi, és a kertben több helyen elosztott avarhalmok tavaszra szinte maguktól eltűnnek.

– Szoktunk komposztálni is, a fűnyírásból származó füvet szárazabb gallyakkal együtt. Szerencsére vannak csirkéink, kacsáink, a zöldség- és gyümölcshéjat a jószágok megeszik. Avart, gallyakat nem szoktunk égetni, már csak a gyerekek miatt se, akik állandóan körülöttünk vannak a kertben, veszélyesnek gondoljuk. És természetesen a levegőtisztaság érdekében sem füstölünk – mondta a családanya, Nagy Julianna.

A törvénymódosítás célja tulajdonképpen ez lenne, hogy ne szennyeződjön tovább a levegő, és általa az egészségünk. A zöldhulladékok (avar, fűnyesedék, gallyak) a magas nedvességtartalmuk miatt alacsony hőmérsékleten égnek el, így a folyamat során nagy mennyiségben keletkezik szén-monoxid, szénhidrogének, valamint nitrogén-oxidok. Ráadásul a kerti hulladékba sokszor műanyag és egyéb háztartási szemét is keveredhet, ami tovább növeli a légszennyeződés mértékét.

Sajnos sokaknak természetes az avarégetés, a környezetvédő szakemberek úgy vélik, nehéz lesz betartatni ezt az új szabályozást, különösen vidéken. Megoldást jelenthetne például a közösségi komposztálás, melynek hozadékát, a keletkező humuszt fel lehetne használni a településen növények ültetéséhez, így tulajdonképpen a saját hasznukra válna. Ennek hiányában is van megoldás. Mégpedig a zöldhulladék összegyűjtése, amit az illetékes szolgáltató elszállít. Szolnokon és vonzáskörzetében az NHSZ Szolnok Közszolgáltató Nonprofit Kft. végzi ezt a tevékenységet.

– Minden településen más a módja a zöldhulladék elszállításnak, van, ahol a megyeszékhelyhez hasonlóan házhoz menő gyűjtésben valósul meg, van, ahol gyűjtőpontra lehet bevinni, és munkatársaink onnan szállítják el a kerti hulladékot. Weboldalunkon minden település vonatkozásában megtalálható a szelektívhulladék-szállítási ütemterv. A zöldhulladék kezelésével kapcsolatban társaságunk is folyamatosan hangsúlyozza a komposztálás lehetőségét és fontosságát, melyhez szükség esetén segítséget is nyújtunk – tájékoztatta hírportálunkat a szolgáltató.

Értékes humusz keletkezik a komposztáláskor

A lehullott falevelek, gallyak, ágak, lenyírt fű kezelésére legjobb megoldás a komposztálás, mely során az elhalt növényi részeket mikroorganizmusok bontják le és alakítják át humusszá. Nem elhanyagolható tényező, hogy ezáltal elkerülhető a légszennyezés. A komposztálás ráadásul egyáltalán nem bonyolult, csupán időre és néhány négyzetméternyi árnyékos helyre van szükségünk a kertben. Fontos a megfelelő aprítás, a komposzt rendszeres keverése, nedvesen tartása és a tűző nap elleni védelme. A komposztnak mindig közvetlen kapcsolatban kell lennie a talajjal, hiszen a lebontó mikroorganizmusok onnan „költöznek” bele.

A komposztálás folyamata általában egy év, de bizonyos növények (dió, tölgy), vastagabb ágak komposztálása hosszabb idő is lehet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában