Korlátozott szolgáltatást nyújtanak a jászsági könyvtárak

Vannak olyan könyvtárak, ahol rendhagyó és ideiglenes kölcsönzési megoldásokat kerestek, hogy a koronavírus miatt kialakult helyzetben ne maradjanak könyv nélkül az olvasók. A járványügyi előírások szigorú betartása mellett Jászberényben könyvtárkapu nyílt, Jászfényszarun pedig előre meghatározott napokon adják ki a kért olvasnivalót. Továbbra sem látogatható a bibliotéka, a dokumentumokat az ajtóban kapják meg a könyvbarátok.

Illés Anita

Hétfőtől a Jászberényi Városi Könyvtár hátsó, Dózsa György út felőli bejáratánál vehetik át az olvasók előzetesen leadott igényeik alapján a kölcsönzött könyveket. A járvány megfékezése érdekében bevezetett korlátozó intézkedések miatt ismét a négy fal közé szorult az életünk. Sokan virtuális programokkal, televíziózással, olvasással és egyéb hobbitevékenységekkel igyekeznek tartalmasan tölteni a karanténidőszakot.

A jászberényi Kecskés Istvánné Anna számára az olvasás élményt, örömforrást jelent. Már élt is a városi bibliotéka rendhagyó szolgáltatásával.

— A népdalköri próbák és természetesen a könyvek miatt rendszeresen járok könyvtárba – mondta a nyugdíjas hölgy. – Sajnos a próbákat a jelenlegi helyzetben nem tarthatjuk meg. Boldog vagyok, hogy a könyvtárosok ebben a nehéz helyzetben is, a szabályokat betartva biztosítanak kölcsönzési lehetőséget. Örökké nem lehet a televíziót nézni, egyébként is imádok olvasni. Rengeteg kötet van ugyan itthon, de ezeket már olvastam.

— A könyvtár segítségével új történetekhez juthatok. Mostanában a könnyedebb műfajokat, témákat keresem. A járványhelyzet egyébként is elszomorítja az embert, ezért szükség van pozitív, lélekemelő olvasmányokra – vélekedett Kecskés Istvánné, aki kedden papírtáskában vette át a könyveket.

A jászberényi könyvtár munkatársainak a kölcsönözni kívánt dokumentumok listáját hétfőtől péntekig, kilenc és tizenöt óra között az intézmény központi telefonszámán, közösségi oldalán vagy e-mail-címén adhatják le az olvasók. Kovács Péter könyvtárigazgató érdeklődésünkre elmondta, hogy személyes kölcsönzésre és könyvtárközi kölcsönzésre nincs lehetőség.

— Az előre összekészített könyveket eldobható papírtasakban, a kérés leadását követő napon tíz és tizenkét óra között lehet átvenni a könyvtár épületének hátsó bejáratánál. Ugyanitt egy kocsiban helyezik el a visszahozott köteteket, melyek minden esetben ózongenerátoros fertőtlenítésen esnek át – tájékoztatott Kovács Péter.

Sikeres volt a kölcsönzési nap, továbbiakat is terveznek

Jászfényszarun a városi könyvtár jelenleg szintén átmeneti, szűkített szolgáltatást biztosít. Múlt pénteken négy és hat óra között megtartották az első kölcsönzési napot, melynek nagy sikere volt.

– Nemcsak könyveket, hanem újságot és társasjátékot is adtunk ki. A legtöbben az intézmény honlapján elérhető könyvjegyzékből, illetve a könyvtár Facebook-oldaláról, az új könyvek albumból választottak olvasmányt. De voltak, akik ránk bízták a választást, mert már ismerjük olvasóink igényeit – osztotta meg tapasztalatait Nagy Ildikó könyvtáros.

November 27-én és december 11-én lesznek a következő kölcsönzési napok, amikor az előzetesen kért dokumentumokat a bejárati ajtóban, becsomagolva kapják meg a könyvbarátok.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában