újranyitás

2020.11.05. 11:30

Megújult az egykori vadaspark területe Abonyban

Újra élettel telhet meg Abony jellegzetes zöldterülete, a parkerdő, mely ezentúl az aktív kikapcsolódás szerelmeseinek kedvez igazán. A példás közösségi összefogással rendbe hozott ligetben a tervek szerint szabadtéri koncerteket és vásárokat is tartanának majd. A terület szépítése mellett nyársalókat, padokat állítottak fel, és kijelöltek egy futókört is a dél-pesti város erdős-parkos területén.

Hartai Gergely

Járdány Vanda, a térség képviselője mutatta meg a szabadidőpark futópályáját

Fotó: Nagy Balázs

A parkerdőt az 1970-es években telepítették abonyiak – abonyiaknak. Nagy szívfajdalom volt, amikor nyolc évvel ezelőtt az erdő területén működő vadaspark a sok-sok állattal együtt elköltözött tőlünk – avatott be a helyszín történetébe Járdány Vanda. A térség önkormányzati képviselője elmondta, ez idő alatt a parkerdő egy nem látogatható, körbekerített terület volt.

Az önkormányzat cége, az Abokom vigyázott a faállományra, takarították az erdőt, de ezen kívül semmi sem történt vele. Októberben az új városvezetés eltökélt szándéka lett, hogy a héthektáros erdős-parkos területet bevonja a városi élet körforgásába, és újra megnyissa a település és a térség lakói előtt.

– Első lépésként feltérképeztük a parkerdő fáit, tisztásait, kijelöltük azokat a területeket, melyeket hasznosítani szeretnénk. Az ötletet nagy örömmel fogadták a helyiek. Az újranyitás hírére azonnal érkeztek a felajánlások, így nagy lendülettel fogtunk bele a csinosításba. Közösségi összefogással nyolc darab nyársalóhelyet építettünk, ahol hétvégenként főzhetnek, süthetnek a családok, baráti társaságok – folytatta a képviselő.

Járdány Vanda hozzátette, a nyársalók mellé sörpadokat és szaletliket, azaz kerti kiülőket állítottak fel. Az Abokom segítségével, a közmunkaprogram keretein belül megépülhetett egy vizesblokk és egy kiszolgálóegység. Kijelöltek egy futókört, ami majdnem egy kilométeres szakaszával kellemes sportolási lehetőséget nyújt az erdei ösvényen futni vágyóknak. A közműhálózatot pedig úgy fejlesztették ki, hogy a jövőben bármikor bővíteni lehessen az áram- és a vízhálózat további kiépítését is.

Járdány Vanda, a térség képviselője mutatta meg a szabadidőpark futópályáját
Fotó: Nagy Balázs

– A napokban beszéltünk az Abonyi Lovasklub Egyesülettel, akik azzal a kéréssel fordultak a városvezetéshez, hogy egy területet szeretnének kijelölni maguknak a parkerdőből. Örömmel fogadtuk a terveket, a kijelölt területen fogathajtó versenyt tartanának, és hétvégenként gyakorlópályának használnák a lekerített részt – tudtuk meg.

Kiderült, az elképzelések között szerepel, hogy a parkerdő szabadtéri koncerteknek, vásároknak, kisállat-bemutatónak, sportolási és kulturális programoknak adjon helyet. Járdány Vanda arról is beszámolt, folyamatosan figyelik azokat a pályázati lehetőségeket, melyekkel tovább fejleszthetik az itteni környezetet.

– Egy lombkoronasétány, tanösvény, egy szabadtéri színpad, s a zöldövezet belső megvilágítása mind-mind tervben vannak még – összegezte mondandóját a képviselő.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában