3D nyomtatás

2020.12.20. 11:30

Rendhagyó megoldással segítik a súlyos betegek gyógyulását Szolnokon

A szolnoki Hetényi Géza Kórházban folyamatosan azon dolgoznak, hogy az ott ápolt betegek számára a lehető legjobb esélyeket és az elérhető legnagyobb kényelmet is biztosíthassák.

Vágó B. Endre

A sportáruházas búvármaszkot a lélegeztetőgéphez civilek felajánlásávaval 3D nyomtatással készült adapterrel csatlakoztatják

Forrás: Beküldött fotó

A koronavírus miatt kórházba kerülő betegek egy része oxigénterápiára, súlyosabb esetben lélegeztetésre szorul. Laikusként sokan azt gondolhatják, hogy mindez rutinfeladat a kórházakban, ám vannak olyan kérdések, melyek egyedi megoldásokat igényelnek a szakemberek részéről. A szolnoki Hetényi Géza Kórházban is alkalmaznak ilyen rendhagyó, és igen sikeresnek bizonyuló módszereket.

Dr. Juhász István aneszteziológus és intenzív terápiás szakorvos beavatott az intenzív osztály életének egy apró kulisszatitkába.

– A kiskunhalasi járványkórházból kaptuk az ötletet, olyan orvostól, aki maga is látta az alkalmazást Olaszországban. Telefonon részletesen elmondták, hogyan kell csinálni. Dr. Bencsik Gábor osztályvezető főorvos úr felügyelete alatt vezettük be a módszert, amit több helyen is alkalmaznak Magyarországon – kezdte a beszélgetést a frissen szakvizsgázott orvos.

Dr. Juhász István
Fotó: Beküldött fotó

– Amikor a betegek Covid-tüdőgyulladás, vagy bármilyen más okból olyan súlyos állapotba kerülnek, hogy hagyományos oxigénterápiával nem sikerül biztosítani a szervezetükben a megfelelő oxigénszintet, lélegeztetni kell őket. Ennek a hagyományos útja az invazív lélegeztetés, amikor a beteg légcsövébe egy műanyag tubust vezetünk, és ezen keresztül lélegeztetjük. Ehhez a beteget el kell altatni, ráadásul magának a lélegeztetésnek is súlyos szövődményei lehetnek, ezért ha lehetséges, próbáljuk elkerülni. Ennek módszere a maszkos vagy NIV (non-invasive ventillation) lélegeztetés. Ilyenkor az arcra teljesen illeszkedő maszkon keresztül tudunk a betegnek magas oxigéntartalmú levegőt juttatni, illetve lélegeztetés közben a légúti nyomást is szabályozni. Ehhez nem kell elaltatni a beteget, az ezzel járó mellékhatások és a lélegeztetés szövődményei is elkerülhetőek – magyarázta dr. Juhász István.

– Vannak ilyen maszkok, ám egészségügyi kivitelben nagyon kevés van belőle és jelenleg szinte beszerezhetetlen. Normál körülmények között egy hónapban négy-öt betegnek van rá szüksége, most a járvány miatt előfordul, hogy naponta nyolcnak. Az olaszoknál kezdték alkalmazni ezeket a snorkelezéshez használt búvármaszkokat. Nekünk ugye az kell, hogy a maszkba befújt levegő ne menjen ki, a búvárnak meg az, hogy ne menjen be a víz a maszk alá. A probléma tehát hasonló. Úgyhogy bementem az egyik népszerű sportáruházba és vettem néhány maszkot. Itt jött a következő probléma: a búvárpipa négyszögletes, a lélegeztető gép csöve pedig kerek – mondta el a doktor.

– Dr. Parham Chooromi kollégám elmondta, hogyan segítettek a tavaszi koronavírus-hullám alatt önzetlenül a helyi lakosok a 3D nyomtatott arcpajzsokkal, és így megtaláltam Ádám Csaba csapatát. Délelőtt beszéltünk, délután pedig a kezembe adták a kész megoldást – összegezte dr. Juhász István szakorvos.

A sportáruházas búvármaszkot a lélegeztetőgéphez civilek felajánlásával, 3D nyomtatással készült adapterrel csatlakoztatják
Fotó: Beküldött fotó

– Örömmel fogadtuk, hogy ismét segíthetünk, mikor a doktor úr felkeresett, hogy kellene egy ilyen adapter a lélegeztetőgéphez, mert a gyári maszkoknak frusztráló, kényelmetlen a folyamatos viselése, és kevés is van belőlük. Olyan speciális adapter kellene, amivel megbízhatóan össze tudnak csatlakoztatni snorkelezéshez használt sportfelszerelést a lélegeztetőgéppel – vette át a szót Ádám Csaba.

– A neten hamar megtaláltuk több ilyen alkatrész tervét is, de valamelyik részlet egyiknél sem stimmelt. Hiszen most nagyon pontosan kellett dolgozni és ezek a sportmaszkok nem teljesen ugyanolyanok, a méretük is lehet S-es, M-es, vagyis különböző. A kollégámnak, Rácz Konsztantinnak, aki az áttervezést végezte, sikerült elérnie, hogy minden kapocs illeszkedjen. Így tudtunk nagyon fixen passzoló adaptert gyártani. Az első használható prototípust tizenkét órán belül megcsináltuk, és jöhetett is érte doktor úr, hogy elvigye kipróbálni – mondta a 3D nyomtatás szakértője.

3D nyomtatás segítségével készül a kulcsfontosságú adapter
Fotó: Beküldött fotó

– Ez a tudás van itt nálunk: legegyszerűbben, leggyorsabban, legtöbbször előállítható, ez volt most a legtökéletesebb választás. Azóta sorozatgyártásban tudjuk csinálni, akár három óra alatt, már csak az a kérdés szinte, hogy milyen színben gyártsuk. Nemrég tudtuk meg, hogy az egyik beteg, aki az új maszkban kapta az oxigént, már otthon lábadozik. Jó érzés látni, hogy eredménye van annak a munkának, amiben kis részben mi is segíthettünk – mutatott rá Ádám Csaba.

A lélegeztetésre szoruló betegek komfortját növeli és a kockázatokat is csökkenti az ötletes megoldás
Fotó: Beküldött fotó

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában