Évkönyv

2020.12.16. 11:30

Virtuálisan mutatták be a Jászság kalendáriumát

Huszonnyolcadik alkalommal jelent meg a Jászsági Évkönyv, melyet idén rendhagyó formában, online mutattak be. A kötet írásainak egy része időutazásra hív a múltba, míg számos tanulmány a jelen és a jövő aktualitásaival foglalkozik. Huszonöt szerzőtől ismerhetik meg az olvasók a Jászság történelmének, kultúrájának, művészetének és gazdaságának egy-egy érdekes szeletét.

Illés Anita

Az idei Jászsági Évkönyv is érdekes tanulmányokat tartalmaz. A kötetet ezúttal is dr. Pethő László, az ELTE nyugalmazott egyetemi docense szerkesztette

Fotó: Gémesi Balázs

A rendhagyó könyvbemutatón az esemény háziasszonya, Egyedfi Gizella olvasószerkesztő köszöntötte a résztvevőket. A virtuális tér könnyen lehetővé tette, hogy külföldről is részt vegyenek érdeklődők, így volt olyan jászberényi elszármazott, aki Spanyolországból jelentkezett be, és ismerhette meg a legújabb kötetet.

Ez már a Jászsági Évkönyv Alapítvány huszonnyolcadik kiadványa, mely huszonöt szerző írását tartalmazza, fotókkal gazdagon illusztrálva. A kötetet ezúttal is dr. Pethő László, az ELTE nyugalmazott egyetemi docense szerkesztette. Érdeklődésünkre elmondta, hogy a szerzők harmada először publikált a Jászsági Évkönyvben, és köztük szép számmal vannak fiatalok is. A virtuális eseményen a jelenlévő szerzők néhány perceben ismertették, hogy írásaikban milyen témát dolgoztak fel.

A teljesség igénye nélkül elsőként Csikós Gábor Panaszok a Jászságból című tanulmányáról számolt be, melyben a Rákosi-korszak mezőgazdasági kollektivizálásának helyi vonatkozásait tárta fel. Helytörténeti unikumnak számít Bojtos Gábor dolgozata, ami jászberényiek útlevélügyi irataival foglalkozik. Kutatása rámutat egyebek közt arra, hogy a két világháború közötti időszakban az útlevélkérés okaként megtaláljuk például a kivándorlást, a munkavállalást, a rokonlátogatást, a tanulmányutat, az esküvőt és a temetést is. Kökényné Nemoda Enikő, a Csányi Alapítvány mentoráltja az Eszterházy Károly Egyetem képalkotás alapszakán végzett festészet, grafika szakirányon. Az évkönyvben gyermekportréival mutatkozott be.

Az idei Jászsági Évkönyv is érdekes tanulmányokat tartalmaz. A kötetet ezúttal is dr. Pethő László, az ELTE nyugalmazott egyetemi docense szerkesztette
Fotó: Gémesi Balázs

Innováció és gazdaság témakörben szintén több érdekes cikk, kutatás született. Ilyen Érsek Attila magyar–történelem szakos általános és köziskolai tanár, kutatópedagógus írása is. Idén szerzett doktori fokozatot, a kötetben közzétett tanulmányában kutatási tapasztalatainak, eredményeinek egy részét osztotta meg, melyben a tanulók kritikai gondolkodásának kognitív elemeit vizsgálta elektronikus tanulási környezetben.

A könyvet lapozva olvashatunk hazai textilipari innovációról, borkutatási újdonságokról, biotechnológiáról és gyógyszerkutatásról is. Továbbá megismerhetjük Bódy Irént, a kékfestés művészét, Zilahy Zoltán szobrászművész alkotásait, a magyarok és az oszétok vitézségét, Jászboldogháza szarvasmarha-tenyésztését és Márkus István falukutató munkásságát is. Az évkönyv legszorgosabb munkatársai közé tartozott Fodor István Ferenc és Macsi Sándor. A közelmúltban elhunyt helytörténészekről és Kő Pálról, a Nemzet Művészéről is megemlékeznek a kötetben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában