Jászberény

2021.01.02. 14:00

A jászkeszeg lett az év hala 2021-ben

A Magyar Haltani Társaság honlapján rendezett „Az év hala” közönségszavazásán a közepes és nagyobb folyóink alföldi szakaszait kedvelő jászkeszeg végzett az élen – tájékoztatott Kovács Norbert, a jászberényi Vasas Sporthorgász Egyesület horgászsulijának programvezetője.

Illés Anita

halas poszter 1.indd

Forrás: Beküldött fotó

A szavazásra december 31-ig 7683 szavazat érkezett. Eredménye alapján negyvenkilenc százalékos többséggel az év hala a jászkeszeg lett, megelőzve ezzel a természetvédelmi oltalom alatt álló fürge csellét és az angolnát.

– A világos pikkelyei miatt Herman Ottó által még ónos jásznak nevezett jászkeszeg ezüstös színű pontyféle. Alsó úszói többnyire vöröses-piros színűek, ezért a fiatal példányokat gyakran összetévesztik a bodorkával, vagy a vörösszárnyú keszeggel. Ezektől a halféléktől azonban nagyobbra nő, nem ritkák a harminc centiméter feletti példányok sem – ismertette a faj jellemzőit Kovács Norbert.

Hozzátette: táplálékát zömmel az üledékben rejtőző gerinctelen állatok, férgek puhatestűek alkotják. Kifejlett korában kisebb halakat is szívesen fogyaszt, ilyenkor már pergetve is jól fogható. Áramláskedvelő faj, de a gyakran felfrissülő tavakban is megtalálható, mint amilyen például a Tisza-tó. A Balatonban azonban ritkaságnak számít.

Fotó: Beküldött fotó

– Ívásuk késő tavasszal történik. Fajlagos fogási tilalmi ideje április 15-től május 31-ig tart. Ikrájukat a sóderes mederfenékre, vagy a vízi növényzetre rakják. Közepes termetű halunk, a kifogható legkisebb mérete húsz centi. Vizeinkben nem ritkák a kiló feletti példányok, a Zagyvában is összeakadhatunk velük. A húsa ízletes. A hazai horgászrekord 3,86 kg (1995) – részletezte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában