ÉRTÉKŐRZÉS

2021.01.11. 14:00

Támasztékkal védik a szolnoki Szomorú Jézus-szobrot

Mélyépítési munkák miatt megtámasztották a belvárosi templom szomszédságában álló Szomorú Jézus-szobrot, számoltunk be róla tavaly év elején. Az építményt tartóelemek erősítik.

Hartai Gergely

Nemrég újabb gerendákkal támasztották meg a Szomorú Jézus-szobrot – mutatja Csicsman György

Fotó: Mészáros János

A környéken élő Csicsman György szerint a nagy múltú emlék végleges stabilizálása mellett a felújítás is indokolt lenne. Mint mondta, erre legutóbb 1993-ban volt példa.

– Ahol most az aknatető van, ott régen beszakadt az úttest, azóta dől a szobor. Ezt már tíz évvel ezelőtt is észre lehetett venni – idézte fel a korábbi állapotokat Csicsman György, aki emlékeztetett, a műremek a megyeszékhely hányattatott sorsú emlékei közé tartozik. A rendszerváltás környékén ugyanis előfordult, hogy dinnyét, kalapot tettek a szobor fejére, de le is döntötték már, aminek következtében a fejrész letört.

Nemrég újabb gerendákkal támasztották meg a Szomorú Jézus-szobrot – mutatja Csicsman György
Fotó: Mészáros János

Helyreállítása és megóvása már csak azért is fontos lenne, mert hasonló kialakítású építmény tudomása szerint az országban csupán Szombathelyen található.

A közismert szolnoki alkotás renoválása érdekében korábban az egyház is gyűjtést szervezett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában