Galériával

2021.02.02. 17:30

A jászberényi állatkert medvéinek jóslata szerint közeleg a tavasz

Nem látta meg árnyékát Helmut és Macika, a Jászberényi Állat- és Növénykert két barnamedvéje. A néphiedelem szerint ez azt jelenti, hogy hamarosan jön a tavasz.

Illés Anita

Régen úgy vélték, hogy február 2-án, Gyertyaszentelő Boldogasszony napján jön elő a medve a barlangjából és ha meglátja az árnyékát, akkor visszabújik, mert hosszú, zord lesz a tél. E jeles napon már hagyomány, hogy a jászberényi állatkertben medvelest szerveznek. A járványügyi korlátozások miatt azonban a látogatók idén nem eredhettek a népi hiedelem nyomába.

Az állatkert munkatársai megfigyelték a barnamedvéket, az időjóslásról Kovács Ágnes gyűjteményvezető-helyettes számolt be hírportálunknak.

– Helmut és Macika a februári felhős időben a medvelakból előbújva nem látta meg az árnyékát. Nem ijedtek meg semmitől, nyugodtan falatoztak abból a csemegéből, amit ebédre kaptak. Macika annyira szereti az ezüstkárászt, hogy odament Helmuthoz és elkarmolta tőle a finom falatot. Terítéken volt még szőlő, tojás és répa is, a hidegtálat mézzel ízesítettük – mondta Kovács Ágnes.

Az európai barnamedve testvérpár huszonegy éve született az állatkertben. Sajnos a világjárvány miatt hónapok óta nem élvezhetik a látogatók figyelmét.

Azt még ők sem tudták megjósolni, hogy mikor nyithat ki újra az állatkert.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában