Sajó Zalán

2021.02.20. 11:00

Az ország legjobbjai közé került a szolnoki diák

A verseghys Sajó Zalán bejutott az Ifjú tudósok elnevezésű középiskolai vetélkedő döntőjébe.

Köllő Judit

Sajó Zalán kiválóan szerepelt az első két fordulóban

Fotó: Nagy Balázs

Sajó Zalán, a Verseghy Ferenc Gimnázium tizenkettedik osztályos tanulója bejutott az Ifjú tudósok tudományos középiskolai vetélkedő döntőjébe, történelem tanulmányterületen. Zalán társadalomtudomány szakon tanul az iskolában, elmondása szerint fordító szeretne lenni, így az Eötvös Loránd Tudományegyetemen szeretne továbbtanulni, skandinavisztika szakirányban, ezen belül is a dán nyelv és irodalom iránt érdeklődik a legjobban.

– Másodikos korom óta járok tanulmányi versenyekre, így már megszoktam a megméretéseket. Jelenleg két országos tanulmányi versenyről (OKTV) is várok eredményt, történelem és irodalom területről. Mindig is szerettem a történelmet, viszont mostanra már jobban vonz az irodalom szépsége – kezdte.

Ebben a versenyben egyáltalán nem éreztem úgy, hogy lenne esélyem, így kifejezetten meglepett az eredmény.

– Sokat köszönhetek a történelemtanáromnak, Pókász Leventének, aki segített a jelentkezésben, elmagyarázta a fontos dolgokat, és beszerezte számomra a szakirodalmakat – mondta a fiatal.

– Az első forduló úgy zajlott, hogy hatvan perc alatt ötvenkilenc kérdésre kellett válaszolni, melyből nem lehetett visszalépni, tehát amit válaszoltam, azt már nem javíthattam. Ez okozott kisebb nehézségeket, de sikerült jól vennem az akadályt. A második forduló arról szólt, hogy egy tizenötezer karakteres esszét kellett írnunk az 1918. október 17-i képviselőházi ülésnek az erőviszonyairól, valamint egy prezentációt kellett csinálnunk arról, hogy X. Leo pápa helyében én mit kezdtem volna Luther Mártonnal 1517 októberében – részletezte.

Sajó Zalán kiválóan szerepelt az első két fordulóban
Fotó: Nagy Balázs

– Ennek a végeredményéről szerdán kaptam tájékoztatást, így aznap el is küldtük a felkészítő tanárommal a visszajelzéseket, hogy tudok menni a versenyre. Ugyanis egy tévéműsorban is közvetíteni fogják a megméretést, melynek a forgatására a március 22-i héten kerül sor. Addig is négy olyan szakirodalmat kell olvasnom, ami a második világháborúig terjed – árulta el Zalán.

Az elkészült műsorokat egy későbbi időpontban, május elején adja le a köztévé. A harmadik fordulót Budaörsön rendezik, a verseny három egymást követő napon zajlik majd, az utazási és szállási költségeket az Oktatási Hivatal állja.

Az első három helyezett felvételi pontszámokat kap, így a nyertes plusz százat tudhat magáénak a továbbtanuláshoz.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában