JÁSZKUNSÁG

2021.02.18. 19:30

Felfüggesztett fogházbüntetést kapott a gondatlan orvos

Nem volt elég gondos a főorvos, belső vérzés következtében halt meg a betege.

Mészáros Géza

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

A Szolnoki Törvényszék súlyosította a Szolnoki Járásbíróság ítéletét annak az orvosnak a büntetőügyében, akinek gondatlanságából egy beteg elhalálozott. A büntetőügyről a törvényszék sajtóosztálya számolt be hírportálunknak.

A vádlott, aki az egyik Jász-Nagykun-Szolnok megyei kórházban praktizáló osztályvezető főorvos, 2015. december 4-én pénteken, annak ellenére mulasztotta el elrendelni a kórházban kezelt egyik páciense szoros megfigyelését, ismételt testi-, vérnyomás- és pulzusvizsgálatát, valamint laborkontrollját, hogy ezt a beteg állapota, panaszai és addigi vizsgálati eredményei a szakma szabályai alapján egyértelműen indokolták volna.

Mindez oda vezetett, hogy hétvégére, a szoros megfigyelés nélkül hagyott beteg előbb hasi fájdalmai folyamatos fokozódására panaszkodott, majd két nappal később, vasárnap délelőtt belehalt súlyos belső vérzésébe.

Az ügyben 2018. február 15-én emelt vádat az ügyészség. A kijelölés alapján eljárt Szolnoki Járásbíróság 2020. január 28-án ítéletet hozott. A büntetlen előéletű férfit halált okozó, foglalkozás körében elkövetett, gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt 750 ezer forint pénzbüntetésre ítélte.

Az ügyészség kevesellte a büntetést, és a vádlott terhére súlyosításért, pénzbüntetés helyett felfüggesztett szabadságvesztés és foglalkozástól eltiltás kiszabása iránt fellebbezett. A vádlott és védője pedig felmentés érdekében jelentett be fellebbezést.

A másodfokon eljáró Szolnoki Törvényszéken 2021. január 22-én meghozott ítéletében enyhének találta az első fokon kiszabott büntetést, ezért a pénzbüntetés mellőzésével 1 év felfüggesztett fogházbüntetésre ítélte az orvost.

Borítóképünk illusztrációfotó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában