Galériával

2021.02.01. 17:30

Huszonegy éve történt a tiszai ciánkatasztrófa

Február elseje a Tisza élővilágának emléknapja. Huszonegy éve történt a Tisza és Szolnok történetének egyik legnagyobb természeti katasztrófája, amikor a Szamoson keresztül százezer köbméter ciános szennyvíz került a romániai Aurul bányavállalat tárolóiból a folyóba.

Szoljon.hu

A szennyezés ökológiai katasztrófát okozott a szőke folyón, ami az egész világot sokkalta. A pusztulás mértékét azonban jelentősen mérsékelték a Kiskörén végrehajtott bravúros vízügyi beavatkozások. Idén a koronavírus-járvány miatt nem tartottak megemlékezést, ezért az önkormányzat részéről hétfőn Fejér Andor alpolgármester koszorúzta meg szeretett folyónkat.

A Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (KÖTIVIZIG) így ír visszaemlékezésében:

„2000. január 30-án, a késő esti órákban a romániai Nagybánya melletti Zazar település szomszédságában átszakadt az ausztrál-román tulajdonú Aurul nemesfémbánya 93 hektár területű zagytározójának a töltése. Ennek következtében mintegy százezer köbméter, cianiddal és nehézfémekkel erősen szennyezett, toxikus víz került a Zazar, majd a Lápos-patakba, onnan pedig a Szamosba, a Tisza mellékfolyójába.

A cianidhullám február 1-én lépett Magyarország területére.

Február 8-án délelőtt érte el Szolnokot a sejtméreg, fő hulláma pedig 9-én hajnalban hagyta el a várost. Erre az időre a szolgáltató szüneteltette a vízkivételt a folyóból. Február 10-én a levonuló árhullám visszafogása, az alsó-tiszai folyószakasz védelme érdekében Kiskörén megkezdődött a felvízszint lassú emelése.

A szennyezés levonulását követő napokban a Tisza középső szakaszán 57 tonna haltetemet gyűjtöttek össze, s egy-egy élettelen kopoltyúsban testsúlykilogrammonként 2,81 milligramm ciánt mutattak ki.

Becslések szerint összesen mintegy 1240 tonna hal pusztult el, emellett sok más populáció is súlyos károkat szenvedett.

Az egész világot megdöbbentették a Tisza-mentén akkor készült képek, tudósítások. A környezeti katasztrófa Magyarországon másfél millió embert veszélyeztetett.”

Térségünkben óriási károkat okozott a szennyezés
Fotó: MW-Archív

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában