Tájékoztatás

2021.02.07. 11:30

Jó ütemben halad az M4-es új szakaszának építése

Javában zajlanak a munkálatok az M4-es Szolnok mellett épülő részénél, mely mintegy 27 kilométer hosszan készül el Abony és Törökszentmiklós között, várhatóan 2022 első negyedévében.

Szoljon.hu

Forrás: magyarepitok.hu

Fotó: Bernát Benjámin

A fejlesztés két alprojektben valósul meg, az összesített előrehaladás 42 százalékos. Az építkezés most ért abba a szakaszba, hogy a 4-es főuton közlekedőknek február 9-től kezdődően 5 hónapig forgalomeltereléssel kell számolniuk – olvasható a magyarepitok.hu-n.

A régen várt M4-es 2x2 sávos út pontosan annak a jelentős forgalmat lebonyolító 4-es főutnak a terhelését csökkenti majd, ahol most a forgalmat ideiglenesen korlátozzák.

A forgalmat Budapest felől a 4. számú főúton érkezve az Abonyi elkerülő végétől (89+400 km.sz.) átirányítják az M4-es már elkészült bal oldali pályájára, majd a közlekedők a 90+140 km szelvényben ideiglenesen kialakított körforgalomnál térhetnek vissza a 4. számú főútra, és haladhatnak tovább Szolnok felé – írja közleményében a Nemzetközi Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF).

Fotó: Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.

A Szolnok felől érkezők az ideiglenes körforgalomnál hajthatnak rá az új, elkészült szakaszra és haladhatnak Budapest irányába, majd sávelhúzással térhetnek vissza a 4. számú főút meglévő nyomvonalára.

Az ideiglenes szakaszokon 30 kilométer/óra sebességkorlátozás mellett, sárga útburkolati jelek, az útirányt jelző sárga villogók, útbaigazító táblák, valamint jelzőőrök segítik a közlekedést.

Az útépítés nem csupán a 4-es főút vonalán zajlik, hanem egészen az erdélyi határig fut: itt szeptemberben adták át a legkeletebbi 30 kilométeres szakaszt.

A Millér csatornát és a Zagyvát is át kell ívelni egy-egy híddal, de a vasúti átkelő építkezése is látványos

Az első, 18,6 kilométeres szakaszon az alábbi három különszintű csomópont jön létre:

  • Abony keleti lejárója;
  • a 32-es főút csomópontja
  • és a 3225-ös út csomópontja.
  • Emellett tizennyolc főbb műtárgyat építenek, köztük a 168 méter szerkezeti hosszal bíró Zagyva-hídat, illetve a 110 méteres Millér-hídat. Ezek közé tartozik a 63 méter hosszú vasúti átkelő is – tájékoztat a magyarepitok.hu.

    A Tisza és az ártere felett is létrejön egy híd

    A második, 8,54 kilométeres szakaszon kilenc műtárgyat építenek, melyek közül kiemelkedik a 756 méter hosszú Tisza-híd, továbbá a 416 méter hosszú Tisza ártér feletti híd.

    Fotó: Bernát Benjámin / magyarepitok.hu

     

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában