KÖTIVIZIG

2021.02.09. 14:27

Nőtt a belvizes területek nagysága térségünkben

A csapadékos időjárás következményeként számottevő mennyiségű uszadékot szállító árhullámok indultak el folyóinkon, ezért Kötivizig hétfőn 12 órától I. fokú árvízvédelmi készültséget rendelt el a Tisza bal partján, Kisköre és Fegyvernek, valamint a jobb parton Kisköre és Doba közötti szakaszokon.

Szoljon.hu

Ugyancsak hétfőn meg kellett szüntetni a duzzasztást a Kiskörei Vízlépcsőnél. Emellett az igazgatóság II. fokú belvízvédelmi készültséget tart fenn a karcagi és a kisújszállási, I. fokút pedig a kiskörei, a kunhegyesi, a mezőtúri, a jászkiséri, a törökszentmiklósi, a cibakházi, valamint a tiszakécskei belvízvédelmi szakaszokon – olvasható a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság közleményében.

A csapadékos időjárás, illetve a felmelegedés következtében a Tiszán és mellékfolyóin árhullámok indultak el. Januárban a Tisza vízgyűjtőjére leesett csapadék mennyisége csak a Zagyva-Tarna rendszerben nem érte el a sokéves januári átlagot, az összes többi vízgyűjtőn meghaladta azt. Február első hetében tovább folytatódott a csapadékos időjárás. A Felső-Tiszán a sokéves februári átlag 108 %-a, 68,9 mm hullott le 8 nap alatt. A Szamos-Kraszna vízgyűjtő területére 32,4 mm (sokéves februári átlag 95 %-a), míg a Bodrog vízgyűjtőjén 45,9 mm (sokéves februári átlag 80 %-a) csapadékot regisztráltak.

A következő 6 napra a Felső-Tiszára 49,4 mm, míg a Bodrog vízgyűjtőjére 43,5 mm csapadékot jeleztek előre. A csapadék halmazállapota az érkező lehűlés következtében eső és hó egyaránt lehet.

Az enyhe, csapadékos időjárás következtében január végére a Tisza felső szakaszán magas, míg lejjebb közepes mederteltségek alakultak ki a Tiszán, valamint az Alföldön több területre első- és másodfokú belvízvédekezési készültség elrendelésére volt szükség.

Kedd reggel a Felső-Tiszán újabb árhullám indult el, azt megelőző árhullám február 6-án 566 cm-rel tetőzött Vásárosnaménynál, jelenleg Tokaj térségében tetőzik.

A vízgyűjtőkre a közelmúltban lehullott csapadék következtében a befogadók vízszintje megemelkedett, emiatt a torkolati zsilipeket le kellett zárni, s több helyütt a szivattyútelepek üzemeltetése vált szükségessé. Az igazgatóság ezért II. fokú belvízvédelmi készültséget tart fenn a karcagi és a kisújszállási, I. fokút pedig a kiskörei, a kunhegyesi, a mezőtúri, a jászkiséri, a törökszentmiklósi, a cibakházi, valamint a tiszakécskei belvízvédelmi szakaszokon.

A február 9-i állapot szerint az elöntés nagysága 8335 hektár. Az elmúlt 24 órában 30 szivattyútelep és 1 mobil gépegység üzemelt, amelyek együttesen egymillió köbméter vizet emeltek át a befogadókba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában