Tájékoztatás

2021.02.17. 16:30

Több tízmillió köbméter öntözővizet igényeltek a térség gazdái

A jelenlegi csapadékos időjárás közepette nehéz elképzelni, hogy a térség gazdái több tízmillió köbméter öntözővizet igényeltek erre az évre a Tiszamenti Regionális Vízművek Zrt-től. Márpedig a számok magukért beszélnek: január 31-ig több mint 89 millió köbméternyi vízigény érkezett a társasághoz.

Rimóczi Ágnes

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Simon Zoltán üzemmérnökség vezető elmondta, a gazdák pozitívan állnak az öntözéshez, továbbra is megrendelik a vízjogi üzemelési engedélyben engedélyezett teljes vízmennyiséget. Nehéz ugyanakkor az elmúlt évek tapasztalataiból kiindulni igényléskor.

Míg tavalyelőtt száraz nyár volt, addig 2020-ban sok eső esett az aszályos tavasz után. Az öntözéshez értékesített vízmennyiségeken is jól látszik ez, a megrendelthez képest sokkal kevesebb vizet használtak fel ténylegesen.

– A Kengyel környéki gazdák vélhetően aszályos nyárra számítanak, ugyanis csaknem ötmillió köbméter vizet igényeltek erre az évre, annak ellenére, hogy tavaly csak négy millió köbméternyi fogyott. A Tiszavárkonyi öntözőcsatorna mentén gazdálkodók pedig 487 ezer köbméter vizet kértek, bár az elmúlt esztendőben elegendő volt 235 ezer köbméternyi – számolt be az adatokról Simon Zoltán.

Az üzemmérnökség vezető hozzátette, az öntözőrendszereken a fenntartási munkákat sikerült időben elvégezni munkatársainak, így a TRV idén is minden vízigényt képes kielégíteni. Az öntözővíz áráról kérdezve a vízügyi szakember elmagyarázta, az erre vonatkozó kormányrendelet értelmében a gazdák az alapdíj 50, és a változó díj 100 százalékátát kötelesek fizetni az öntözővízért, a többit az állam finanszírozza.

A TRV Zrt. által üzemeltetett területeken egyébként még nem alakult a gazdák összefogásával öntözési közösség, viszont elképzelések már vannak erre vonatkozóan.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában