JÁSZKUNSÁG

2021.03.28. 11:30

A megszokottnál hamarabb kezdődött a húsvéti bevásárlás

Sok család ezekben a napokban tervezi a húsvéti bevásárlást, hírportálunk pedig utánajárt, hogy milyen áron kaphatóak az olyan hagyományos húsvéti ételek, mint a sonka, a tojás és a csokoládé.

Pető Márk

Forrás: Illusztrációfotó/Shutterstock

Úgy néz ki, a tavalyi évhez hasonlóan, idén sem tudjuk hagyományosan megünnepelni a húsvétot. Azonban egyik család asztaláról sem maradhatnak el az olyan ételek, mint a főtt sonka, a főtt tojás vagy éppen a húsvéti csoki nyuszi.

– Idén hamarabb kezdték el a húsvéti bevásárlást az emberek, legtöbben a csirkemell sonkát és a tarját keresték, azonban hamar kifogytunk a készletből – mondta a jászberényi piacon dolgozó egyik árus.

Hozzátette, sokan böjtölnek ilyenkor, ők inkább a halféléket keresik.

Számos finomság készíthető sonkából, így nem meglepő, hogy sietnünk kell a bevásárlással, ha a legjobb minőségből szeretnénk sütni-főzni. Az egyik legnépszerűbb étel a sajtos-tormakrémes sonkatekercs, mely csupán negyed óra elkészíthető. Egyre többen főznek ilyenkor sonkás tésztát is, igaz ez nem számít hagyományos ételnek.

A hazai üzletláncok boltjaiban a kilogrammos sonka ára minőségtől függően változó, a legolcsóbbért 990 forintot, a legdrágábbért pedig akár 2990 forintot is elkérhetnek a kereskedők. Sokan választják a szelelt, csomagolt sonkát, ezek kiszerelése általában 100–200 grammos, az áruk 230–1000 forint között mozog.

Nagyon fontos, hogy vásárlás közben mindig ellenőrizzük a címkén a lejárati dátumot, a hőkezelés módját (nyers vagy főtt) illetve az előkészítés módját is, ennek hiányában célszerű otthagyni a polcon a vásárolni kívánt terméket.

A korábbi években már megtapasztalhattuk, hogy rendszeresen emelkedik a tojás ára. Persze ez függ a tojás méretétől és a kiszereléstől is, azonban a legtöbb helyen átlagosan 40-42 forint adják darabját, de egy darabért elkérhetnek akár 55 forintot is. Itt is fontos odafigyelni a fogyaszthatósági időre.

A húsvéti hagyományokhoz tartozik, hogy locsolkodás után hímes tojást vagy csokoládé tojást kapnak a fiúk, viszont a koronavírus-járvány miatt elmaradhatnak a rokoni összejövetelek, ezért a boltok polcairól kevesebb csokitojás fogy. A csokitojások ára 89 és 209 forint között mozog.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában