Szolnok

2021.03.07. 15:25

Boros Zoltán sikerként éli meg, ha megmenthet egy fát a kivágástól

Boros Zoltán meggyőződése, hogy városaink jövője és élhetőségének biztosítása néhány évtized múlva azon fog múlni, hogyan tudjuk majd megbecsülni és folytatni az elődök munkáját. A Szolnok főkertészeként dolgozó köztisztviselővel arról is beszélgettünk, miért érzi úgy, hogy a jól csengő fennhangok mellett is egyre jobban háttérbe szorul a természetes környezet védelme.

Köllő Judit

A város főkertészeként tevékenykedő Boros Zoltán úgy véli, a szolnokiak szerencsések, hiszen a megyeszékhely páratlan természeti adottságokkal rendelkezik

Fotó: Nagy Balázs

– Maga a virágosítás egy város zöldterületében csak egy nagyon apró szegmens. Ha szakmailag végiggondolom, azt mondhatom, hogy a fák a legfontosabb teremtményeink – beszélt „hitvallásáról” Boros Zoltán.

– Bárhova is megyünk a világban, mindig az tud a legjobban megmaradni az emberben, hogy mennyire volt természetbarát és zöld egy település. Nekünk, kertészeknek, az a legfontosabb, hogy az elődeinktől kapott zöldterületeket minél jobban megbecsüljük, és továbbörökítsük. Egy város zöldterületi rendszere abból áll össze, hogy vannak szigetszerű elemek, melyek lehetnek parkok, terek vagy különböző területek, melyeket fasorokkal, folyosószerűen összekötünk.

A város főkertészeként tevékenykedő Boros Zoltán úgy véli, a szolnokiak szerencsések, hiszen a megyeszékhely páratlan természeti adottságokkal rendelkezik
Fotó: Nagy Balázs

– Mindez akkor érvényesül a legjobban, ha a várost egy hatalmas zöld gyűrű veszi körül, mert ha a közvetlen természeti környezetünk így épül fel, abban nagyon jól tudja érezni magát az ember – fejtette ki a megyeszékhely polgármesteri hivatalában dolgozó szakember.

A város főkertészeként több feladatot is ellát, melyet leginkább két fontos csoportra oszthatunk. Az egyik a hatósági feladatok, melyekhez a fakivágási engedélyezési eljárások tartoznak, a másik pedig a szakmai feladatok ellátása – mindez a komplett zöldterület-gazdálkodási rendszer irányítását jelenti.

– Nagyon fontos számomra a természetes környezet védelme. Úgy veszem észre, hogy ez a jól csengő fennhangok mellett egyre jobban háttérbe szorul – mondta Boros Zoltán.

– Ha nagy szavakat szeretnék használni, azt mondanám, a jövő generációit kell megtanítanunk a környezet és a természet szeretetére, védelmére. A természet minden egyes elemének megóvása a célunk. Ha így gondolkodunk, nem dönthetünk úgy egy fa kivágásáról, mintha csak egy tárgy lenne.

Hiszen bele kell gondolnunk, hogy például a nagy melegektől is csak a növényzet védhet meg minket, elviselhető mikroklímát biztosítva a nyári forróságban.

– Munkámból adódóan nagyon sok konfliktusba kerültem már közműszolgáltatókkal, kivitelezőkkel. Meggyőződésem, hogy ezen élőlények nélkül számunkra sem lenne élet a földön, így mindig nagyon nehéz számomra egy fa kivágásának az engedélyezése. Azt gondolom, hogy a jövőnk bizonyos szempontból abban rejlik, hogyan tudjuk megteremteni magunknak azokat a feltételeket, melyek élhetővé tudják tenni környezetünket.

– A városok vezetőinek át kell gondolniuk azt, hogy mit építenek be, burkolnak le, és mit telepítenek be – növelve a biológiailag aktív zöldterületek számát. A minap kaptunk egy felkérést, miszerint egy erdőtelepítési programhoz adjunk olyan területeket, melyek a későbbiekben beültethetőek lennének. Nagyon szomorúan konstatáltuk, hogy a városban öt-hat telket tudtunk volna biztosítani erdőre...

Boros Zoltán szerint szerencsések a szolnokiak, hiszen a település páratlan természeti adottságokban.

– Gondoljunk csak a Tiszára, a Zagyvára, illetve a holtágaikra, az azok mellett végighúzódó csodálatos ártéri ligeterdőkre! Rengeteg adottsága van ennek a városnak, ezeket be kell hoznunk a központba, hogy közelebb érezhessünk magunkhoz a természetet – magyarázta a szakember.

A város különböző közterületein megtalálhatóak olyan fajok – például a platán, az ostorfa, vadgesztenye, vagy éppen a tölgy –, melyekkel büszkélkedhetnek a szolnokiak, hiszen nyolcvan-száz éves példányok szépítik városukat.

A Szolnokon lévő fák összessége jelenleg öt-hat jellegzetes fajra tagolható, ezek közé tartoznak a kőrisek, melyek közül a leggyakoribb a magas-, amerikai- és keskenylevelű kőris

– sorolta Boros Zoltán.

– És ott vannak a tölgyfák, melyek személyes kedvenceim, illetve a platán, a vadgesztenye, illetve a lepényfa, valamint a mezei és a korai juhar. A keskeny utcáink miatt le kell szűkíteni azoknak a fajoknak a számát, amiket fel tudunk használni, így a gömbjuhar, a gömbkőris, a gömbszivarfa a légvezetékekkel ellátott utcákba kerül, hisz ott gyönyörűen mutat. A szűkebb utcáinkba pedig oszlopos fajtákat, korai juhart, galagonyát és csörgőfát ültettünk.

– Ez utóbbi lesz szerintem a jövő, mert igénytelen a telepítés utáni ápolásra. Ha kimarad egy öntözés, ez a fa nem fog elpusztulni, jól tűri a szűk életteret, ugyanakkor a kipufogógázokra sem érzékeny, és nem utolsósorban jól formázható. A csörgőfa az elmúlt telepítéseink sikernövénye lett – tette hozzá a főkertész, aki szerint sok városban külföldről rendelnek növényeket a városi fásításhoz.

– Én azonban a hazai faiskolák híve vagyok. Beszerzik a csemetéket, szaporítanak, és az itthoni éghajlathoz szoktatják őket – így biztosabb annak a fának az életben maradása. Ezeket a fákat láthatjuk városszerte több tízezres nagyságrendben a közterületeinken. A virágkiültetésekben a Munkalehetőség a Jövőért Szolnok Nonprofit és Közhasznú Kft. nagyon jó minőségű növényeket biztosít. Szerencsére már felkészültek, és egészséges, minőségi palántákat tudnak nevelni, melyek között minden évben akad egy-két kuriózum.

Segítenek azoknak a helybélieknek, akik szebbé tennék környezetüket

– Anyagi lehetőségeinkhez mérten igyekszünk segíteni a városban élő embereknek – hangsúlyozta Boros Zoltán.

– Vannak, akik kérnek tőlünk facsemetéket a lakóházuk elé, vagy épp virágokat, ezeket az igényeket igyekszünk teljesíteni. Cserébe azt várjuk, hogy a kiültetett növényeknek legyenek gazdáik, akik felnevelik ezeket a kezdetben védtelen és sebezhető élőlényeket, elősegítik megerősödésüket, védik és óvják őket minden káros hatástól.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában