Munkálatok

2021.03.22. 17:25

Már idén megnyithatja kapuit a rendhagyó kiállítás Kunszenten

A Kunszentmártoni Helytörténeti Múzeum két épülete között zajló munka sokak kíváncsiságát felkeltette. A célját és leendő funkcióját találgatások övezik. Utánajártunk, mi készül a tiszazugi városban. A részletekről Hegedűs Krisztián muzeológussal, az Általános Művelődési Központ igazgatóhelyettesével beszélgettünk.

P. Pusztai Nóra

A szakemberek már dolgoznak a művelődési ház új épületén, ahol a tárlat is helyet kap majd

Fotó: Nagy Balázs

Betyárok, hóhér, Nagykun kapitány – csak néhány főszereplő a készülő Tömlöc – Alvilági kaland a bűn és büntetés világában című kiállításból, amely a tiszazugi város egyik látványossága lesz.

– A betyárvilág még mindig jó hívószó, abban a korban élte a helyi börtön a fénykorát, 1782 után itt ítélték el és tartották fogva a Nagykunság bűnözőit, fontos időszak volt a település életében – fogalmazta meg a régi múzeum és a látványtár közötti területen zajló építkezés és az ehhez kapcsolódó tárlat alapfelvetését Hegedűs Krisztián, az Általános Művelődési Központ igazgatóhelyettese.

A szakemberek már dolgoznak a művelődési ház új épületén, ahol a tárlat is helyet kap majd
Fotó: Nagy Balázs

A labirintus- és tömlöcszerű megjelenést a külsőségekben is visszahozzák az új épület pincéjében megvalósuló kiállításban, a tervezés ötletét egy régi történet és az egykori börtönépület szűk folyosói adták.

– A város alatt futó titkos alagutakról szóló mondák már régóta jelen vannak a helyi szóbeszédben. Az egyik szerint, amikor Rózsa Sándort a szegedi Csillagbörtönbe szállították, egy éjszakát Kunszentmártonban raboskodott, ahonnan cinkosai egy alagúton át szöktették meg a Körös-part felé – elevenítette fel.

A szakember a témával kapcsolatos kutatásokat is végez. Sokan ugyanis úgy képzelik, hogy a betyárok azok az alakok voltak, akik a szegényekért tettek, az ő megítélésüket is körbejárják a kiállításon, árnyalva a képet, tisztázva, hogy tulajdonképpen milyen bűnöket is követtek el.

– Bűn, büntetés és bűnhődés folyamatán vezetjük végig a látogatót, már a bejáratnál a hóhér alakja fogadja őket – avatott be a részletekbe.

Az ítélkezési fórumokat taglalva bemutatják a városi bíró jogköreit, ahogy azokat a személyeket is, akik elé kerültek. A Nagykun kapitánynak külön terme lesz, hisz a legfőbb bíróként egykor élet és halál ura volt ezen a vidéken. Természetesen a haramiákról és segítőikről sem feledkeznek meg.

– Az alvilági élet résztvevőit minden oldalról megközelítjük. Az átlagember ugyanis jobb esetben nem keveredett ezekbe a körökbe. Nem a jól ismert figurákat szeretnék előhozni, hanem azokat, akik a környéken garázdálkodtak – fejtette ki.

– A források szerint Mesterszálláson volt egy kocsma, ahol a kétes ügyeket folytatták. Ott adtak túl az ellopott lovakon és birkákon. A környékbeli betyárok ugyanis nemcsak postakocsikat és vásárra induló szekereket fosztottak ki, hanem jószágokat is szép számmal eloroztak, mind saját élelmezés céljából, mind továbbadásra – merült el kutatásaiban.

A sokoldalúra tervezett kiállításon az akkori társadalmi helyzetet egészében veszik górcső alá.

A szabadidő érdekes és hasznos eltöltését kínáló, történelmi kutatáson alapuló, szórakoztató tárlat összeállításán dolgoznak tehát a múzeum munkatársai. Az épület június 30-ig készül el, a kiállítások rendezését akkor kezdik, de a tervek szerint még idén megnyithatja kapuit az Alvilági Kalandok.

Közösségi teret hoznak létre

Az új épület udvara nemcsak előadásoknak, koncerteknek és egyéb rendezvényeknek biztosít helyet, hanem sakk- és kártyaasztal, valamint játszótér is lehetőséget ad a kikapcsolódásra. A Körös-parti szabadstranddal együtt pályázati forrásból megvalósuló múzeumegységben az aktív és passzív pihenési formákat kapcsolják össze.

– Megnyitjuk az udvart a hajókikötő és strand felé, olyan közösségi teret létrehozva, ami komplex kikapcsolódást biztosít – hangsúlyozta a beruházás kapcsán Pusztai Gabriella, az Általános Művelődési Központ igazgatója.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában