Baleset

2021.04.17. 14:00

Egy kerecsensólyom esett az autók áldozatául Karcagon

A nappali- és éjszakai ragadozók gyakran esnek az autók áldozatává.

Rimóczi Ágnes

Forrás: Kiss Balázs

Veszélyben vannak a közutak mentén tanyázó madarak. A nappali- és éjszakai ragadozók gyakran esnek az autók áldozatává. Megyénkben is szomorú a helyzet, a minap egy értékes kerecsensólymot is elgázoltak.

– Önkéntes kollégákkal éppen Szolnokon helyeztünk ki fecskefészkeket és- pelenkákat, amikor hívott egy férfi, hogy Karcag határában talált egy elgázolt kerecsensólymot. Bevallom, először azt gondoltam, hogy összetéveszti valamely másik ragadozóval, de képpel igazolta a meghatározást. El is indultunk, reméltük, hogy menthető a madár – mesélte az esettel kapcsolatban Kiss Balázs.

A Magyar Környezetgazdálkodási és Vidékfejlesztési Társaság elnöke elmondta, nem ritka, hogy őket értesítik hasonló esetekben, igyekeznek lehetőségek szerint segíteni.

– A kerecsensólymot a Jászberényi Sasközpontba vittük, sajnos azonban nem sikerült megmenteni.

A kezelő orvos szerint tüdő- és májkárosodást szenvedett a madár

– számolt be a tiszafüredi szakember.

Kiss Balázs hozzátette, sajnos nem ritka ez az eset. Karcag és Kisújszállás környékén, a 4-es főút különösen érintett. Leginkább baglyok, egerészölyvek esnek áldozatul, de vércsék, karvalyok és ritkábban sólymokat is gázolnak el járművek.

Fotó: Kiss Balázs

– Leginkább a magasabb kamionok elől nem tudnak kitérni a madarak. A mezőgazdasági területek felett pásztáznak másfél-két méter magasságban, így repülnek át az út felett, s olykor későn eszmélnek, hogy emelkedniük kellene. Némi megoldás lenne, ha olyan növényzet lenne az utak mentén, ami magassabra kényszerítené a ragadozómadarakat – tette hozzá Kiss Balázs, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy mit tehetünk, ha sérült madarat találunk.

– Tegyük egy dobozba, ahol sötétben viszonylag megnyugodhat. Nem kell élelmet adni neki. És a lehető leggyorsabban juttassuk el egy ellátóhelyre, illetve értesítsünk valakit, aki segíthet ebben!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában