Elkérhetik tőlünk a védettségi igazolványt rendezvényeken, szállodákban

A legújabb kormányrendelet szerint hamarosan több kikapcsolódási lehetőség is megnyílik a védettségi igazolvánnyal rendelkezők előtt. A rendezvényeken és a szabadidős központokban hivatalosan is ellen­őrizhetik annak meglétét, ez az adatvédelmi biztos szerint nem aggályos adatvédelmi szempontból.

Szoljon.hu

A kártyán szereplő adatokat sehol sem rögzítik

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A kormány döntése értelmében a négymilliomodik vakcina beadását követően a védettségi igazolvánnyal rendelkezők szabadabban élhetik majd a mindennapjaikat Magyarországon. A tájékoztatás szerint az átoltottság meghatározott számának elérésétől kezdve a védettségi igazolvánnyal rendelkezők este 11 óráig használhatják a vendéglátóhelyek belső tereit, ahová a szülők, vagy a szintén védett családtagok a gyermekeket is magukkal vihetik – írja a feol.hu.

Előttük ismét megnyílnak a szállodák is, amit szintén az egész család élvezhet. 2020 novemberében a legtöbb szabadidős létesítménynek be kellett zárnia, azonban hamarosan ezeket is újra kihasználhatják a védettségi igazolvánnyal rendelkezők. Ezek között szerepelnek mások mellett az állatkertek, a vadasparkok, a strandok, a mozik és a színházak is. Az edzőtermeket, az uszodákat és a jégpályákat a 18 évnél fiatalabb versenyszerűen sportolók mellett szintén használhatják a védettek.

Nem alkotmányellenes a védettségi igazolvány ellenőrzése – mondta Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke.
Illusztráció: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A védettség valósságának ellenőrzése a helyiségek és intézmények üzemeltetőinek, a szolgáltatást nyújtóknak lesz a feladata. A kormányrendelet értelmében abban az esetben, ha ennek a kötelezettségnek nem tesznek eleget, a bíróság 100 ezer forinttól akár 1 millió forintig terjedő büntetést szabhat ki, de akár egy év időtartamra történő bezárás is lehet a mulasztás következménye.

A védettségi igazolvány ellenőrzése nem alkotmányellenes

Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnökének nyilatkozata szerint a védettségi igazolvány ellenőrzése nem alkotmányellenes, a kormányrendelet hatályos jogszabályon alapul. A kártya bemutatásával kapcsolatban alkotmányos adatvédelmi szempontból nem merülnek fel aggályok, ugyanis az azon szereplő adatok nem kerülnek rögzítésre – mondta el Péterfalvi Attila. Természetesen, ha valaki bankkártyával fizet egy belépőjegyért, szolgáltatásért, akkor megjelennek adatai, de azokat nem kapcsolják össze a védettségi igazolványon feltüntetett adatokkal.

A kártyán szereplő adatokat sehol sem rögzítik
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság korábban már állást foglalt arról a kérdésről is, a munkavállaló koronavírus elleni védettségét mennyiben ismerheti meg a munkáltató. A Munka Törvénykönyvére hivatkozva kimondták, hogy „a munkáltató biztosítja az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés körülményeit.”

A kormány tájékoztatása szerint a fokozatos nyitással kapcsolatos országos online konzultáción a kitöltők 65 százaléka támogatta, hogy a védettségi igazolvánnyal rendelkezők felmentést kapjanak bizonyos korlátozások alól. Álláspontjuk szerint tehát a magyar emberek döntöttek a mára már rendeletben is meghatározott szabályról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában