adomány

2021.04.21. 06:58

Harmincnyolc családnak juttatnak tejet és kenyeret Miklóson

Tizenegy éve indult a Jászságban a Magyar Vörös­kereszt és az Amerikai Ház Alapítvány Gyermekszáj nevű programja, amely mára az egész országban segíti a rászoruló családok mindennapjait kenyér- és tejadománnyal. A kez­deményezés a napokban Törökszentmiklóson is elindult.

Molnár-Révész Erika

Alapvető élelmiszereket oszt a rászorulóknak Törökszentmiklóson a Magyar Vöröskereszt. Képünkön Vitéz Éva, a helyi családsegítő szolgálat képviselője és Gulácsiné Molnár Etelka, a humanitárius szervezet területi munkatársa (jobbra) adja át az adományt

Fotó: Annus Tímea

– Idén kaptunk annyi támogatást, hogy a területemen még egy települést be tudtunk vonni a programba. Így pénteken elkezdődhetett az adományosztás Törökszentmiklóson is, ahol december végéig segítjük majd ilyen módon a rászorulókat – mondta Gulá­csi­né Molnár Etelka, a Magyar Vöröskereszt Jász-Nagykun-Szolnok megyei területi munkatársa.

Az adományban részesülő családok a Törökszentmiklósi Család- és Gyermekjóléti Központ javaslatára kerültek be a programba, összesen harmincnyolcan.

Ez száznegyvenkét gyermeket és hatvanhárom szülőt jelent. A rászorultsághoz a gyermeklétszámot és a jövedelmi viszonyokat is figyelembe vették.

– Az eltartotti létszámhoz igazodva változó a tej és a kenyér mennyisége is. A hat vagy a feletti gyermeket nevelő családok három kiló kenyeret és hat liter tejet, az ennél kevesebb gyermekes családok közül a három- és négygyermekesek két kiló kenyeret és négy liter tejet, míg az egy-két gyermekesek egy kilogramm kenyeret és két liter tejet kapnak – sorolta a segélyszervezet munkatársa.

– Az első osztás már megtörtént. Láthatóan nagyon örültek, akik átvették ezeket az alapvető élelmiszereket. A program során a megyében több családdal beszélgettem már erről. Azért is tartják nagyon jó dolognak, mert egyrészt a gyermekek rendszeresen ihatnak tejet, ami egészséges, másrészt a szülők pudingot is tudnak nekik főzni és palacsintát sütni a tej­adományból – mondta a tapasztalatokról Gulácsiné Molnár Etelka.

Hozzátette, a törökszentmiklósi családoknál még kell egy kis idő, mire kiderül, anyagilag mekkora segítséget jelent ez a fajta támogatás.

Alapvető élelmiszereket oszt a rászorulóknak Törökszentmiklóson a Magyar Vöröskereszt. Képünkön Vitéz Éva, a helyi családsegítő szolgálat képviselője és Gulácsiné Molnár Etelka, a humanitárius szervezet területi munkatársa (jobbra) adja át az adományt
Fotó: Annus Tímea

A kenyér- és tejadományokhoz a Magyar Vöröskereszt országos igazgatósága kötött szerződést két jászsági beszállítóval, egy tejtermelő üzemmel és egy pékséggel, az alapvető élelmiszereket innen szerzik be a segélyszervezet munkatársai. Az adományt péntekenként a Törökszentmiklós Városi Önkormányzat Egyesített Gyógyító-Megelőző Intézetének épületében vehetik át azok a családok, akikkel szerződést kötött a Magyar Vöröskereszt.

Megbecsülnek mindent, amit kapnak

A Magyar Vöröskereszt és az Amerikai Ház Alapítvány Gyermekszáj nevű programja 2010-ben Jászkiséren indult, azóta további tizenhárom megyei településen osztanak tejet és kenyeret a rászoruló családoknak. Ez idén csak a megyében összesen 438 családot és 1222 gyermeket érint jelenleg.

– Hat évvel ezelőtt a programot Fegyvernekre is kiterjesztettük. A több mint egy évtizede tartó segélyező akció nagyon sikeres, mely megvalósítja eredeti célját, vagyis a mélyszegénységben élőket segíti. Nagy népszerűségnek örvend, az adományozottak megbecsülik, amit kapnak, sőt, minden évben többen szeretnének részesülni az adományból – válaszolta kérdésünkre Juhász Éva, a Magyar Vöröskereszt megyei igazgatója.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában